Перник чака 12-ти поред нов областен управител – Борисов се закани да смени всички губернатори – PernikToday.net

Перник чака новия си, 12-ти поред, областен управител. На първото си заседание в сряда новото правителство ще освободи назначените от служебния кабинет областни управители и ще назначи нови.

Една от конфликтните точки между служебния премиер проф. Огнян Герджиков и новия стар министър-председател Бойко Борисов бе именно уволнението на областни управители от ГЕРБ. Борисов реагира гневно на рокадите, посочвайки, че губернаторите са назначени от редовно избрано правителство, а Герджиков ги подменя с хора на БСП.

На 15 февруари Министерският съвет, ръководен от Герджиков, смени 7 областни управители с мотива, че те се включват в партийни листи за парламентарните избори.  Уволнени бяха губернаторите на Перник, Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик и Плевен.

На мястото на областния управител на Перник д-р Александър Александров, който беше в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ и в момента е един от новоизбраните депутати, седна социалдемократът Васил Михайлов. Неговото 3-месечно управление ще се запомни най-вече със съдебното обжалване на двете решения на Общинския съвет в Трън за провеждане на местен референдум, свързан с намеренията за златодобив на компанията „Евромакс сървисиз“.