сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Бизнес / 25 т сладолед и 9 т майонеза са направени със заразения яйчен прах

25 т сладолед и 9 т майонеза са направени със заразения яйчен прах

yaica

Яйченият прах, замърсен с фипронил, е внесен у нас от Германия преди шест месеца. Предупреждение за това обаче българските институции са получили едва преди седмица. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на Областната агенция по храните доктор Камен Николов, предаде БНР.

Получената в България пратка от близо 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен със забраненото и опасно вещество фипронил, е била използвана за производството на сладолед и майонеза. Две фирми са произвели 25 тона сладолед и девет тона майонеза с проблемния продукт. Почти цялото количество от тези стоки в момента е възбранено и ще остане под контрол, докато
производителите не финансират лабораторни изследвания, които да докажат вредни или безопасни са продуктите.

От агенцията не могат да установят какво количество сладолед и майонеза с фипронил са продадени, тъй като търговските партньори на производителите са над 2000 в страната. Директорът на агенцията не каза кои са фирмите-производители, но е категоричен, че продуктите са безопасни за консумация.

По-рано от агенцията съобщиха: “Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил яйца, Българската агенция по безопасност на храните до момента установи, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. Не става ясно обаче, какво се случва с останалите 436 кг.

Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчният жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол”.

Източник: в. Сега

Предишна Пламен Орешарски вдигна тайна сватба
Следваща Финансовото министерство спира кметовете да трупат нови дългове

Един коментар

  1. Най после напишете, кои фирми са ползвали за производство този яйчен продукт за да не купуват хората от тях. Стига с тази простотия, която ползва и прокуратурата“ неизвестен извършител“!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *