Среща с баскетболистките от златното време на Перник се проведе в арт салона – PernikToday.net

Среща с бившите баскетболистки от отбора на „Миньор“, донесли най-голямата спортна слава на Перник, се проведе тази вечер в Арт салона. Най-успешният пернишки отбор за всички времена е носител на 6 републикански шампионски титли, два пъти играе на финалите за Купата на европейските шампионки. В 11 последователни първенства – от сезон 1971/1972 до 1982/1983 те печелят 11 медала – 5 златни, 4 сребърни и 2 бронзови , като този успех е без прецедент в българския спорт.

„Вълнувам се много, защото баскетболът донесе много радости на Перник. В тази зала виждам героите на моето време, от моите ученически години. Не мога да не спомена, че съм се чувствам горда от победите на Евладия Славчева, Даниела, Пенка Методиева и Лариса Сашова. Тогава, когато техен треньор беше Георги Чомаков. Нямаше друг спорт, толкова силен и важен за Перник. Те оставиха поколения привърженици, които с вълнение присъстваха на техните срещи, вълнуваха се и ги аплодираха“,  с тези думи се обърна към всички кметът Вяра Церовска, която беше сред официалните гости на събитието.

Тя благодаря на Стефан Сергиев за книгата му „От Перник до Витенхайм и Кьолн“, която беше представена в рамките на вечерта.

„Книгата ще запази силата и спомена за този спорт. Ще покаже на днешните малки баскетболистки какво значи да бъдеш герой, играч и победител, да накараш целия град да те аплодира и да се вълнува заедно с теб за твоята игра. Убедена съм, че това поколение е дало вдъхновяващ пример и ще направи малките момичета сериозни баскетболистки,  с които ние ще можем да се гордеем“, допълни с вълнение Церовска.

По време на срещата беше прожектиран и документалният филм „Първи в страната“ на режисьора Димитър Коравски и оператора Константин Терзиев.

Авторът на книгата Стефан Сергиев получи специални благодарности от народния представител д-р Александър Александров, беше поздравен от десетки граждани, приятели и любители на спорта.