Здравната каса реши да поеме извинителните бележки, джипитата недоволни – PernikToday.net

Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява родителите да продължат да плащат на джипитата такса за „услугата“ издаване на извинителни бележки,  не казват обаче колко

Извинителните бележки на децата за отсъствие от училище, издавани от лекар при заболяване, вече ще се поемат от здравната каса и родителите няма да плащат такса за тази „услуга“, чиято цена в момента варира от 1 до 5 лева. Това предвижда наредбата за основния пакет дейности, заплащани от НЗОК, публикувана на сайта на здравното ведомство за обществено обсъждане.

Лекарският съюз обаче остана недоволен и веднага написа писмо до здравния министър Кирил Ананиев. Медиците настояват родителите да продължат да плащат извинителните бележки, не казват обаче колко да е таксата.

От съсловната организация припомнят, че в последната година поради повишените изисквания на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на образованието и науката (МОН) за контрол на издадените медицински бележки, в част от лечебните заведения е определена цена за издаване на документа. В резултат, посочват от БЛС, исканията за издаване на бележки от страна на учениците и техните родители са намалели с около 30%, което заедно със засиления контрол над вече издадените документи, е довело до намаляване на отсъствията на децата.

„Въведената цена за издаване на медицински бележки не ограничи обръщаемостта на пациентите по повод реални заболявания, но съществено намали обръщаемостта при минимални неразположения и симулациите на заболявания както от учениците, така и от родителите с цел оправдаване на направените или планираните отсъствия от учебни занятия. Допълнителен ефект е освобождаването на време за оказване на медицинска помощ на пациентите, които реално се нуждаят от такава, от общопрактикуващите лекари“, се отбелязва в писмото на съсловната организация да здравния министър.

В допълнение от БЛС посочват, че заплащането е довело до  частично дофинансиране на извършената медицинска дейност, особено в практиките с повече записани деца. Лекарите посочват, че съгласно действащите в момента нормативни документи у нас, децата са освободени от заплащане на потребителска такса, а за джипитата не е определена такса за извършване на преглед за остро състояние и тази дейност е една от многото, включени в капитационното заплащане.

„В условията на недостатъчно обществено финансиране на медицинските дейности и невъзможност да се определи цена на отделния преглед на децата, издаването на медицинска бележка за отсъствия срещу заплащане би намалило загубите на практиките от повишените разходи за издръжка на практиката, свързани с повишаването на минималната работна заплата и инфлацията“, аргументират искането си от БЛС. Оттам допълват още, че по този начин се създава възможност за запазване на практиките, в които преобладават деца./ skener.news