Езиковата гимназия в Перник чества 26 години от създаването си с емоционално шоу – PernikToday.net

26 години от създаването си чества Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/„Симеон Радев” в Перник, обяви директорът Теменужка Аначкова. Тя и преподавателят по френски език Любка Дамянова са в училището от самото му създаване през 1991 г. Оттогава досега в езиковата гимназия, смятана за едно от най-добрите учебни заведения в Перник, са получили средното си образование над 3 400 млади хора.

Учениците и преподавателите ще отбележат празника в театралния салон на ОДК с емоционално шоу, наречено „Езиковата търси талант”. Началото е 10.30 часа. Утре ще бъде неговото поредно пето издание. От различните формати като Денсинг старс, Гласът на  Езиковата, Мюзик айдъл, Големите надежди ще бъде излъчен Талант №1.  Публиката също ще избере своя фаворит. В състава на журито, което ще оценява талантите на младежите и в което влизат бивши таланти, ще бъде бившата възпитаница на Езиковата и носителка на титлата „Лейди България” Елизабет Методиева, която е журналист в „Телеграф”. Тя ще носи короната, която завоюва през ноември 2016 г. на световния конкурс в Ню Делхи „Топмодел на света”.

В журито ще бъде и народната певица Ива Давидова, също бивша ученичка от ГПЧЕ. Двете с Елизабет са от випуск 2007.

Вдъхновител и организатор на шоуто е педагогът Любка Дамянова.

За първи път новият мажоретен състав на училището ще се представи на голямата сцена. Победителите ще получат за награда специална чаша, на която е изобразена Езиковата гимназия и която ще им носи приятни спомени.

В навечерието на празника директорът на гимназията Теменужка Аначкова и педагозите Елизабет Игова, Милена Исаева, Веселка Александрова и Слави Малинов с гордост говориха за успешните проекти на училището и неговите възпитаници. Посрещаме 26-годишнината ни  с пълен набор от 30 паралелки, каза Аначкова.  Обучението по три предмета в гимназията се води на чужд език – английски, френски и немски, каза тя.  И съобщи, че за идната учебна година ръководството иска одобрение от РУО за 5 паралелки с чуждоезиков профил и една професионална, в която младежи да се обучават по специалността „Екскурзовод“.

От 6 години в ГПЧЕ функционира евроклуб с ръководител Веселка Александрова, който работи по различни проекти, участва в състезания и печели награди.

За първи път в Перник  в края на 2016 г. е формиран клуб за ООН, сертифициран към Дружеството за ООН в  София. Негов ръководител е ученикът Симеон Игнатов. Скоро ГПЧЕ ще стане част от проекта на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“, обяви Кристина Радуилова, която е в националния екип от младежки делегати на България за ООН.

Изключителен е интересът към клуба по журналистика с ръководител Милена Исаева, който има добра традиция в гимназията. Близо 30 ученици участват в него и амбицията им е да направят младежки сайт  за информация и творчество, който да запълни нишата за младежки комуникации в целия град.  Работата по него вече е ход.

Следващата есен учениците от Езиковата готвят голям концерт, в който ще покажат потенциала на разнообразните си дарования, разказа ученичката Ема Динева и допълни, че събитието ще бъде съчетано и с фотографска изложба. Проектът е финансиран от Младежка банка и с него младите хора ще се опитат да запълнят нуждата на връстниците си от социални и културни събития.

На клуба по математическа лингвистика, единственият в област Перник, предстои участие в национално състезание в Стара Загора, съобщи ръководителят Елизабет Игова и допълни, че младите математици са спонсорирани от съдия Соня Димитрова.

Учителят по физическо възпитание Слави Малинов се похвали с успехите на младите баскетболисти и волейболисти. През последните 10-12 г. при нас, в гимназията са голяма част от състезателите на “ Миньор“ и печелим почти всички турнири на градско, областно и зонално ниво, посочи то и допълни, че два пъти отборът на ГПЧЕ е стигал до 5-то място и на републиканско първенство. Тази седмица започван новите състезания и надеждите са големи.

От успешните български спортисти възпитаници на ГПЧЕ са футболистът Влади Стоянов и волейболистът Тодор Стоилов – и двамата в националните отбори.