Брюксел ни дава пари за нови печки, забраняват дървата и въглищата – PernikToday.net

сн. Webcafe

Кметовете на българските градове, в които е отчетено най-високо ниво на мръсен въздух, ще получат европейски средства, за да променят печките на дърва и въглищата на населението с по-екологично отопление. За инвестиционните мерки по направлението са предвидени 111 млн. лв., заяви ръководителят на Управляващия орган на програмата Цонка Дрянкова, съобщава „Телеграф“.

Заради мръсния въздух в страната, Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България, а мярката срещу замърсяването с фини прахови частици е засегнала в оперативна програма „Околна среда“.

За да бъдат обаче евросредствата достъпни за общините, екоминистерството ще изчака да приключи работата на Световната банка по националната програма за качеството на атмосферния въздух. Общините трябва да предложат как да се подмени горивото в домовете, коментира Цонка Дрянкова. Средствата трябва да бъдат фокусирани към определени квартали – тези, в които е отчетено най-високо ниво на замърсяване. Новото отопление може да е с пелети, термопомпи, газификация или топлофикация.

Наличният ресурс на програмата „Околна среда“ /ОПОС/ за периода 2014-2020 е 3,9 млрд. лв. Като цяло обявените процедури по ОПОС са 29 на стойност 1,6 млрд.лв. В програмата са включени направления: „Води“, „Биоразнообразие“, „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на въздуха“, като по последната ос са обявени две процедури за почти 4 млн. лв., а договорите са на стойност 2,2 млн. лв. С тези средства кметовете трябва да подобрят общинските програми с мерки срещу замърсяването на въздуха./pik.bg