Над 260 ученици събра спортният празник в ПГОТ „Св. Иван Рилски” в Перник – PernikToday.net

Над 260 ученици се включиха в атрактивния спортен празник, който организира Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски” в Перник. Той е рамките на инициативата „Европейски ден на спорта в училище”.

Младите хора трябва активно да спортуват, защото движението ще им помогне да се отърсят от „компютърния вирус”, който води до обездвижване и затлъстяване, категорични са от училищното ръководство. Не спазвайте диети пред компютрите, а спортувайте повече, заръчаха управляващите на младежите.

Програмата включваше спортни дейности, но акцентът беше забавление. Тя започна с хип-хоп танци, демонстрации на боксови умения, след което и ученици, и гости се хванаха на дълго хоро, с което доказаха любовта си към традициите и народните танци. Високо спортно майсторство пък проявиха отборите на готвачите, хотелиерите, хлебар-сладкарите, сервитьорите и барманите, които мериха сили във волейбола, футбола и тениса на маса. Най-добрите училищното ръководство награди с грамоти.

„Нашата малка ученическа олимпиада е подчинена на големия олимпийски принцип: „По-важно е участието”, сподели директорът на учебното заведение Мария Герчева . Тя говори пред младите хора за това, че 21 век ни изправя пред тежко предизвикателство по отношение на здравословния начин на живот. Спортът не е само физическа мощ, той е забавление, атракция, самочувствие, посочи директорът и подчерта, че той дава сила не само на тялото, но и на ума, възпитава в колективизъм и отговорност. Отборният дух е нужен на всяко училище, от което могат и да не излязат олимпийски медалисти, но трябва да излязат достойни граждани на Европа, посъветва учениците Мария Герчева.

Спортният празник в гимназията бе уважен от областния управител д-р Александър Александров, заместник-кмета Йордан Павлов, секретарят на областната администрация Цветана Пиралкова. Поздравителни адреси към учениците бяха изпратени от народния представител Ирена Соколова и световния и европейски шампион по борба Иво Ангелов.