сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Бедните плащат по левче 1,5 кубика вода

Бедните плащат по левче 1,5 кубика вода

voda-cheshma

Месечни количества от 1,5 куб. м вода на човек на цена от 1 лв. и монтирането на безплатни водомери за социално слабите предвижда Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Разликата ще се поема от държавния бюджет. Конкретни изчисления колко точно ще струва това не са посочени.

Изчисленията на експертите показват, че 50 литра вода на човек дневно е минималното количество за ползване. Това прави 1,5 куб. м месечно. Бедните българи, които ще бъдат определяни от Агенцията за социално подпомагане, ще плащат по 1 лев за един кубик. Разликата до реалната цена ще се покрива от бюджета чрез специален фонд. В някои области на страната в момента цената на водата надхвърля 3 лева на кубик. Фондът ще се пълни от нова такса „солидарност“ в размер на 10 ст. за всеки кубик вода, която ще се плаща от всички потребители.

Ведомството на Николай Нанков вече публикува за обществено обсъждане предложенията си за части от изцяло нов Закон за водите и канализацията. Целта според министерството е да се отпуши възможността за субсидиране на ВиК сектора през еврофондовете.

Предишна Жени Марчева си нае слугиня
Следваща Вандали срязаха мрежата на зоокъта в Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *