сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Парламентът най-накрая научи, че Агенцията по вписванията е блокирана

Парламентът най-накрая научи, че Агенцията по вписванията е блокирана

сн. Георги Колев, БЛИЦ
сн. Георги Колев, БЛИЦ

Скандалът с Агенцията по вписванията, която пети месец е блокирала регистрацията на търговци и юридически лица с нестопанска цел, най-накрая развълнува и парламента, който всъщност създаде кашата.

Депутатите от БСП Любомир Бонев и Иван Иванов огласиха проблема, като в писмо до правосъдния министър Цецка Цачева напомнят, че според закона заявленията за вписване на първоначална регистрация на търговци следва да се разглеждат до края на следващия работен ден след постъпването им. А длъжностното лице трябва да се произнесе по заявлението незабавно след разглеждането му. По заявленията за вписване и за заличаване и по заявленията за обявяване на актове чиновниците трябва да се произнасят до три работни дни от постъпването им.

По данни на Бонев и Иванов, работата реално се върши с голямо закъснение, което стига до 18 дни. „С неизпълнението на закона от страна на длъжностните лица по регистрацията се нанасят вреди на стопанските субекти с неизмерими последици. От направена справка в регистъра се установява, че от неизпълнението на закона са засегнати десетки хиляди стопански и нестопански субекти“, пишат депутатите.

Цачева признава, че се наблюдава забавяне от около 20 дни при разглеждането на заявленията за вписване на обстоятелства и обявяване на актове. Това се дължало на големия брой подадени заявления за обявяване на декларации по Закона за счетоводството, както и на големия брой заявления за пререгистрация на юридически лица с нестопанска цел, след като управляващите задължиха всички НПО да се регистрират наново до края на 2020 г. Министърът обаче спестява на депутатите, че те са виновни за кашата.

ИЗВЪНРЕДНО

Правосъдният министър напомня, че съставът на Агенцията по вписванията е бил увеличен със 75 служители от средата на април. И посочва, че отговорните за регистрацията лица ще полагат извънреден труд в съботните дни, докато се преодолее забавянето./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *