Начало / Общество / Вяра Церовска: Община Перник има изготвено становище за реконструкция на надлез „Иван Вазов“

Вяра Церовска: Община Перник има изготвено становище за реконструкция на надлез „Иван Вазов“

сн. Кристиян Георгиев
сн. Кристиян Георгиев
Община Перник вече разполага с изградено становище за реконструкцията и стабилизирането на надлеза „Иван Вазов“ в града. Това е факт след изготвянето на професионална конструктивна експертиза за съоръжението. Стойността на обновителните дейности е в размер на 1 000 000 лева. Проектът е внесен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за одобрение и финансиране, заяви кметът Вяра Церовска във връзка с инцидента в италианския град Генуа.
„Надявам се да успеем да набавим средства и да направим надлеза, който е възлов за Перник. На моста има ограничение, поставени са  знаци за допустимия тонаж на превозните средства“, коментира още кметът.
Преди две години е направено  обследване на съоръжението и са констатирани проблеми. Надлезът е строен преди повече от 30 години и по него не са извършвани никакви конструктивни ремонти.
nadlez-ivan-vazov
„Земетресението през 2012 година също даде сериозни отражения върху инфраструктурата в община Перник. Считам обаче, че отговорността за тези  съоръжения и за наблюдението на тези обекти, не само в Перник, но и в цялата страна, ще бъде добре да бъдат обобщени в специален регистър, такова е предложението и на министър председателя. Поради тази причина сме изготвили и писмо до Националното сдружение на общините, обясни Церовска. И припомни, че през настоящия мандат е направена пълна реконструкция и модернизация на моста над река Струма, строен през 1950 година. Той е изцяло обновен. Старата метална конструкция е подменена със стоманобетонна. Ширината на съоръжението е 9 метра, с две ленти за движение и тротоари за пешеходци от двете страни. Направена е пътна маркировка, монтирани са пътни знаци. Направени са и допълнителни парапети за безопасност“, посочи още Вяра Церовска.
Санирането на сградата, където се помещава общинската администрация, както и проектът за  Парка на предизвикателствата, изграждането на спортни площадки и т.н., не са за сметка на надлеза „Иван Вазов“, както и на други обекти, твърди градоначалникът.
„Това са възможности, с които успяваме да  подобряваме условията, където можем. Средствата са целеви и не могат да бъдат пренасочвани за други обекти и дейности. Санирането на сградата, в която се помещават 8 институции, е начин , чрез който ще променим облика на заобикалящото ни пространство и ще намалим разходите по енергопотребление, които са за сметка на данъкоплатците“, обясни още кметът Вяра Церовска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *