вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Извън Перник / Българките са принудени да плащат хиляди за раждане

Българките са принудени да плащат хиляди за раждане

сн. novini.bg
сн. novini.bg

Бременните жени и техните близки са принудени да плащат огромни суми в болниците, за да се грижат за тях лекарите докато раждат. Болниците точат пари както от НЗОК, така и от хората, и от частния им здравно-застрахователен фонд. Вестник „Монитор“ информира, че жена е платила 15 хил. лв. за раждане в голяма акушеро-гинекологична болница в София.

Бременността на жената протекла нормално, като по време на нея тя е хоспитализирана само за няколко дни и след това чак за самото раждане, информират от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в НЗОК.

След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура. Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лв., показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лв. Оказва се, че

въпросното лечебно заведение е взело пари не само от частния фонд, но и от НЗОК.

В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила 1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения. 680 лв. са ѝ калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.

Същата болница е разбила услугите за бременни на отделни пакети, а цените в тях са космически, уточняват от здравно-застрахователния фонд. Например, предлага се подготовка на семейството как да се грижи за бебето.

Срещу цена от 300 лв. бъдещите родители се учат как да сменят памперс.

Големи суми за раждане искат не само частните, но и държавните болници, независимо, че и двата вида лечебни заведения имат договори с НЗОК, която плаща за това. За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лв. както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека, казаха от от там.

Друг шокиращ случай е за млада жена с просрочен термин, която е принудена да чака пет денонощия, за да роди със секцио в университетска болница в столицата, разказали нейни близки пред изданието.

Лекарите информирали жената, че бебето е много голямо и операцията е наложителна и макар близките ѝ да са приготвили сумата, необходима за избор на екип, секциото е направено чак на шестия ден.

Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лв., а ако в него има професор – 1500 лв. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце. Не взима пари, тъй като

за спешни състояния Цезаревото сечение е безплатно.

За него пари превежда здравната каса.

„Няма частни, държавни и общински болници. Има лечебни заведения, които ползват обществени средства, т.е. от НЗОК. Щом ползват пари и от нея, трябва да спазват правилата, описани в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването“. Това заяви д-р Мими Виткова – председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане.

Според нея

болниците имат право да взимат пари само за три неща: ако работят с НЗОК – за избор на лекар и екип, за изделия, за които касата не плаща и за самостоятелна стая,

припомни тя.

Според д-р Виткова контролът сега не е достатъчен, затова и много лечебни заведения си позволяват да искат пари за всичко, за което се сетят.

Източник: в. Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *