сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Бизнесът поиска оставката на енергийния министър

Бизнесът поиска оставката на енергийния министър

сн. Investor.bg
сн. Investor.bg

На фона на задаващия се протест заради скъпия ток на свободния пазар четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, поискаха вчера оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Причината е в нейно изказване от края на миналата седмица. В него тя „си позволи в ефир да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм“, пишат в мотивите си работодателите. Те подчертават, че пред БНТ министърката е заявила, че държавата не може да влияе на свободния пазар на ток, „удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата“.

Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г. от 11.00 часа, пишат работодателите в отворено писмо.

Пред БНТ Петкова коментира миналия петък, че когато става дума за свободния пазар на ток, цените се определят от търсенето и предлагането. „За разлика от него на регулирания пазар, където са всички битови потребители и всички консуматори на ток – небитови потребители, които са присъединени към мрежите на ниско напрежение, цената се регулира и определя от КЕВР“, обясни тя. И добави, че държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар.

„Цената, която се постига на Българската електроенергийна борса, е пазарната цена. Средната пазарна цена е 76.09 лв. В рамките на днешния ден постигната цена за утрешния ден на платформата „ден напред“ е 69 лева. Това е цената, която излиза от производителите на еленергия. От тук нататък как се стига до цена 100 – 120 лв. за мегаватчас, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е огромна загадка“, каза още министърът.

От началото на тази година работодателите излязоха със серия от отворени писма и призиви във връзка с необяснимото поскъпване на тока за фирмите. За някои от тях повишението е с до 60%. „За нас нещата са ясни – на борсата имаме двама продавачи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2″. Те са собственост на Българския енергиен холдинг, т.е. на държавата. Те продаваха на борсата много по-скъпо, отколкото на собствените си платформи – разликата е с до около 30%. Ние питаме къде отива тази разлика“, коментира наскоро пред в. „Сега“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *