неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Женската певческа група от с. Кладница и певицата Мария Любенова от Дрен са нашите кандидати за“Живи човешки съкровища“

Женската певческа група от с. Кладница и певицата Мария Любенова от Дрен са нашите кандидати за“Живи човешки съкровища“

22Женската фолклорна  певческа група при НЧ “Пробуда 1937г.” от село Кладница и народната певица Мария Любенова от с. Дрен са двете кандидатури на пернишки регион за вписване в листата на “Живите човешки съкровища”, съобщиха от РЕКИЦ “Читалища”.  На 28-ми май ще се състои оценяването на регионалните листи, а след това през юни национална комисия ще обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и ще направи предложение до министъра на културата за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Певческата група на с.Кладница е уникална с многогласното си пеене, а най-колоритния изпълнител в нея е 84 годишната Миронка Анева, която е била участник в първия национален фолклорен събор в Капривщица преди 50 години.

Певицата Мария Любенова от с. Дрен също е сериозен претендент за вписване в нематериалната ни съкровищница с “Песните на моето село”. Нейната кандидатура издига читалище “Благой Попов” от Дрен.

Това е четвъртата селекция по определяне на живите човешки съкровища на България, като Перник е единствената област в страната, която има  вписани няколко свои съкровища като празникът “Сурва” ,  разказвачката Лида Добревска от Брезник и хумористката Здравка Трънска , чиито уникален репертоар също влезе в съкровищницата на България. Пернишки регион е и единственият, който досега винаги има свои кандидатури за престижната класация, уточниха от Регионалния център “Читалища”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *