неделя , 20 октомври 2019 г.
Начало / Бизнес / Общината теоретично връща заем на държавата до края на годината?

Общината теоретично връща заем на държавата до края на годината?

Вяра Церовска - кмет на община Перник
Вяра Церовска – кмет на община Перник

Община Перник връща на държавата 500 000 лв. до края на септември т.г. Или поне на теория.

500 000 лв. е сумата по първата вноска от общо 3 000 000 лв. временен безлихвен държавен заем, които получи предишният кмет Иван Иванов. Кредитът трябваше да бъде погасен до 15 април 2016 г., но отънялата ни общинска хазна не разполагаше с толкова много средства и заемът остана да виси. Затова кметът Вяра Церовска предложи и Общинският съвет взе решение за разсрочено изплащане на кредита.

Освен 500-те хиляди, които Общината трябва да върне до 30 септември 2016 г., точно след месец, до 31 октомври към финансовото министерство трябва да потекат и други 800 000 лв., до 31 ноември трябва да бъдат издължени още 800 000 бв. и до 31 декември – 900 000 лв. Теоретично, както се изрази кметът Вяра Церовска.

3-те милиона трябваше да бъдат разсрочени във времето, което задължително трябваше да бъде скрепено с решение на местния законодателен орган, в противен случай Общината беше длъжна да върне цялата сума наведнъж. Такава е вратичката в процедурата.

Стъпвайки на факта за огромния дефицит от 30 000 000 лв., който във времето е натрупала Община Перник и то към края на ноември 2015-та, съветникът от БСП Ерик Рангелов попита има ли ги тези 500 000 лв. Община Перник е в изключително кризисна финансова ситуация, беше отговорът на кмета. Тогава играем театър и лъжем министерството на финансите, отвърна Рангелов. Не! Не е така!, тутакси скочи председателят на ОбС Иво Савов. Въпреки че Вяра Церовска обясни, че се очаква Общината да получи парични средства от вземания и че те ще бъдат част от погашението, как точно ще стане финансовото упражнение по връщането на 3-те милиона лева, не стана ясно.

Очаква се също да бъде одобрен и оздравителния план на Община Перник. Ако това стане,  Общината ще получи нов заем от държавата като спешна помощ. Вероятно с част от него ще върне стария. Така правят 90% от семействата в Перник, които също оцеляват по ръба и на практика влачат тегобата на кредитите цял живот.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *