вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Бизнес / Община Перник си взе Водната кула

Община Перник си взе Водната кула

Vodna kula- Pernik

Общинският съвет в Перник единодушно гласува прехвърлянето на собствеността на Водната кула и терена около нея на Общината. Решението бе взето на днешното редовно заседание . В докладната на градоначалника Вяра Церовска бе посочено, че постройката не се използва по предназначение, падат стъкла и мазилка, а раойнът около нея е обрасъл с храсталаци и не се поддържа. Община Перник има желанието да възстанови Кулата и да я превърне в културна и туристическа забележителност. Това ще вдъхне нов живот на района и ще даде възможност да се създаде диалог между творци, институции, граждани и независими организации в сферата на културата чрез използване на мястото за изложби и клуб на културните дейци в града.
Атрактивната сграда е и част от фестивала „Водна кула арт фест”. Това е артистична инициатива и най-големия международен фестивал за съвременно изкуство в България. Той се провежда през месец юни от 2006 г. насам в алтернативни пространства в София и страната. През 2015 година община Перник се включи в мащабната фиеста с проекта „За Перник с любов”. Част от него бе инсталация върху Водната кула, наречена „Вплетени спомени”, представляваща бутафорна плитка от парцали и въжета, в която бяха вплетени предмети, обозначаващш различни периоди, събития, преживявания и спомени от живота на човека. Идеята е взаимствана от приказката на Братя Грим „Рапунцел” както растат косите на Рапунцел, така т и спомените на човек с всеки изминал ден.

Близо до водната кула се намира и паметна плоча на двама железничари, участници в септемврийските събития през 1923 г., Тя е обявена за национален исторически паметник през 1975 г. Към днешна дата Водната кула и терена около нея не се използват по предназначение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *