вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Нашествие на учени от Сърбия и България окупира Перник

Нашествие на учени от Сърбия и България окупира Перник

IMG_0563Нашествие на учени от Сърбия и България окупира Перник. Визитата е  в рамките на проекта „Дигитализация и визуализация на най-значимите музейни сбирки на народни носии и накити чрез усвояване на нови 3D–технологии и холограмни ефекти – Виртуален музей,  финансиран от Европейския съюз по програмата за трансгранично сътрудничество България–Сърбия.

Събитията започнаха с изложба на  фотоси с арт ефекти, които грейнаха в изложбената зала на Регионалния исторически музей . Експозицията е съвместна с Народния музей от Ниш, Сърбия, а снимките ще бъдат включени в първия виртуален 3D музей, който ще бъде представен на 20 април тази година. IMG_0546 IMG_0547 

В изложбата са включени традиционни костюми и накити, характерни за двата региона, които придават още по-добра представа за живота и бита на нашите предци.

Уникалната експозиция бе открита от заместник-кмета на община Перник Илинка Никифорова, която сподели,  че днешният ден е много специален за Перник, тъй като е изпълнен с културни събития – Академия за мениджъри в културата, научна конференция и  95 години от основаването на театъра „Боян Дановски”. Всичко това е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.“, каза Никифорова.

Тя даде старт и на научния форум, който е също в рамките на проекта. В него участват 19 души – 8 от Сърбия и 11 – от България. Водеща на конференцията е доц. д-р Екатерина Керемидарска от РИМ-Кюстендил. От сръбска страна участват учени от музеите в Белград, Ниш и Зайчар, от факултета по електроника при университета в Ниш и от сдружение „Глас“ в Босилеград.

IMG_0550 IMG_0552

От българска страна тук бяха учени от музеите в София, Видин, Чирпан, Кюстендил и Перник. Темите на докладите са най-различни. Гостите от Сърбия ще говорят повече за техническата страна на  дигитализацията на културно-историческите ценности и за колекциите от носии и бижута от фонда на музея в Ниш, участващи в проекта. IMG_0572

Българските учени разглеждат традициите в облеклото и модата,  промяната на костюма през първата половина на 20 век в Граово, значението и семантиката на отделни елементи от традиционното облекло и накити в България и Сърбия, общото и различното между тях, а също така и представянето на музейните ценности от богатите музейни фондове в България във вид на „виртуален музей“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *