вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Бизнес / Най-после: Ликвидират четири общински търговски дружества в Перник

Най-после: Ликвидират четири общински търговски дружества в Перник

Obshtina Pernik i carkvata

Общинският съвет ще ликвидира четири общински търговски дружества, които тежаха като воденичен камък на врата на Община Перник. Това са „Обреден дом” ЕООД, „Перник Инвест” ЕООД, „Комуналстрой” ЕООД и „Екотрол Перник” ЕООД. Години наред те генерираха загуби, но никой не предприе нищо, за да бъдат елиминирани финансовите тегоби. Управителите на тези дружества също ще бъдат освободени от постовете, отиват си и назначените в тях контрольори. В изброените фирми ще бъдат назначени ликвидатори със заплата, която ще гласуват съветниците.

ОбС дава принципното си съгласие за прекратяване дейността на „Медико-дентален център-І” ЕООД, но преди това е нужно съгласието на здравното министерство. След това ОбС ще вземе решение за закриването на дружеството. „Медикотехническа лаборатория“ ЕООД вече е в ликвидация.

Общинските търговски дружества са със 100% общинска собственост на капитала, но са на самоиздръжка.

На останалите 5 дружества – „Дезинфекция”, „ДКЦ-І”, „Жилфонд”,  „Детско и ученическо хранене” и „Общински гори” ще бъдат избрани временни управители и нови контрольори, тъй като договорите на старите вече са изтекли. Това ще стане на утрешната редовна сесия на Общинския съвет.

С протекции се ползва единствено шефката на Профилакториума д-р Йорданка Александрова, за която се застъпва лично председателят на ОбС Иво Савов. Той се позовава на Закона за лечебните заведения, по силата на който договорът й може да бъде продължен с още 3 години напред.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *