вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Бизнес / Министър Лиляна Павлова парафира договор за рехабилитацията на язовир „Студена“

Министър Лиляна Павлова парафира договор за рехабилитацията на язовир „Студена“

Yazovir Studena

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпише договор за рехабилитация на стената на язовир „Студена“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Събитието ще се състои утре 8 септември 2016 г. от 12.00 часа в сградата на ресорното министерство. Ремонтните дейности ще се изпълняват от консорциум от Румъния, Унгария и Холандия. Стойността на договора е приблизително 32 млн.лв.

След 60 години в експлоатация, дойде ред да бъде рехабилитирана стената на  водния обект, захранващ с питейна вода над 100 хиляди души в Пернишко.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ се финансира по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет.

Изпълнител на строително-ремонтните дейности е Консорциум „Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ) – Карпи“ (водещ партньор е „Хидроконструкция“ – Румъния, а партньори са „Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо“ (ХБМ) –  Унгария и „Карпи Тех“ – Холандия). От страна на изпълнителя договорът ще подпише Еуген Попа.

На събитието ще присъстват Тони Томпсън – постоянен представител на Световната банка за България,  Александър Александров – областен управител на област Перник, Вяра Церовска – кмет на община Перник и др.

Язовир „Студена“ е пуснат в експлоатация през 1955 г., като вече 60 години осигурява питейна вода за над 100 хил. души  в градовете Перник и Батановци, както и в 9 големи села. Водният обект захранва и промишлените предприятия в Перник. С изпълнението на проекта ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *