Начало / Извън Перник / Лошите навици на масата, които трупат килограми

Лошите навици на масата, които трупат килограми

660_9711d66289e62fcf4a7361e59fd34db6

Понякога старите, вкоренени хранителни навици правят по-трудно свалянето на килограми. Достатъчно е да смените някои от тях, като например да се откажете от идеята, че при по-голям стрес трябва да поемате повече храна и калории. Само така ще получите желания ефект.
1. Нямате време да хапнете нормално
Това, че не се храните заедно с други хора, е една от причините за създаване на лоши хранителни навици. Изследване е показало, че децата с наднормено тегло ядат половината от своята храна пред телевизора. От друга страна, тези, които сядат да вечерят с техните родители, ядат повече зеленчуци и плодове, приемат по-малко калории и по-малко страдат от затлъстявания.
Как да го избегнете? Поставете точен час, в който да се събере цялото семейство. Може да бъде на обяд или на вечеря. Ако вашето семейство закъснява заради работа или училище, или ако имате прекалено малко време за готвене на храна, не възприемайте това като повод за стрес, а използвайте полуготови продукти, като замразени плодове и зеленчуци, супи, зеленчукова смес, филе от риба и други…
2. Когато сте разстроени искате нещо тестено
Торта, бял хляб, франзели и други подобни съдържат голямо количество въглехидрати, които стимулират прозводството на серотонин – веществото, което отговаря за чувството за хумор и доброто настроение. Хапването на храни от рода на тортата ще ви помогне да премахнете натрупания стрес и ще ви даде временно облекчение. Затова понякога е много трудно да се откажете от този навик.
Как да го избегнете? От време на време можете да се борите срещу стреса с храна, но е опасно, защото поемате повече калории. Това изключително бързо се превръща в навик. Пригответе си здравословна вечеря вместо да хапнете сладкиш. Когато сте под стрес, вместо да ядете, излезте за 15 минути на разходка. Движението също стимулира производството на серотонин.
3. Около 16:00 ч. чувствате, че ви се хапва шоколад
Обикновено в следобедните часове, нивото на енергия спада драстично. Ето защо вие решавате, че единственият начин да възобновите енергията си е да си набавите калории с парче шоколад.
Как да го избегнете? Борбата с кулинарния апетит често завършва с поражение, но колкото по-дълго продължава, е толкова по-добра от поражението (вместо цяло парче, изяжте половин парче от любимата храна). Хапнете две или три парчета, въпреки че ви се яде повече. След момент ще усетите пълно удовлетворение.
4. Закуска вечерта
Вечерта искате да се отпуснете и ще го направите, като похапнете малко чипс или ядки. Подобен вид храна е по-скоро за успокояване и облекчаване на стреса, отколкото за задоволяване на глада.
Как да го избегнете? Не си купувайте чипс, ядки или други храни с такова количество калории. Опитайте да хапнете за последно преди 18:30. След този час, дори и здравословната закуска ще се полепи върху талията ви. И не забравяйте правилото „без храна пред телевизора”.
5. През уикенда си позволявате повече
Излизате от ежедневния си график за деня – променяте го, релаксирате, отпускате се на масата с любимите ви ястия и храни.
Как да го избегнете? През уикенда, времето между закуската и обяда е само два или три часа, ако станете по-късно. Обядвате по обичайното време. Случва се така, че използвате свободното си време, за да сготвите нещо специално, да направите торта или кекс. Спестете си малко калории, като хапнете нещо леко със зеленчуци между закуската и обяда ви, вместо те да бъдат обилни и вие да преядете.

Източник:ПИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *