понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / IT индустрията скочи срещу повишаването на максималния осигурителен доход

IT индустрията скочи срещу повишаването на максималния осигурителен доход

сн. Евроком
сн. Евроком

Повишаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще окаже негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и конкретно върху сектора на информационните и комуникационни технологии.

Такова становище изразиха водещите организации в сферата – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер.

Според изчисленията повишаването на максималния осигурителен доход ще засегне 148 000 души в страната, една трета от които са заети именно в IT сферата. Тази индустрия е една от областите с най-висока добавена стойност за икономиката и най-често давана за пример като стратегически сектор, привличащ чуждестранни инвестиции в страната.

В отворено писмо до властта и работодателските организации представителите на IT бранша изтъкват ключовата роля на своите кадрите, както и че подобна мярка би могла да доведе до отлива им в чужбина.

Специалистите пък ще бъдат последвани от компаниите, алармират още те и насочват вниманието към съседни икономически зони като Скопие и Ниш, които предлагат благоприятни условия.

От индустрията обясняват, че подкрепят осигуряването на достойни старини, но не с цената на „погрешен модел“ и на „противопоставяне на отделни групи хора“.

Според тях „ако една група получава повече, защото произвежда повече, а от там носи повече приходи в хазната, не е разумно да се демотивира“. Напротив, би трябвало да се търсят нови стимули, тъй като това би осигурило траен източник на ресурс, който да се преразпределя, включително и към пенсионерите.

От IT индустрията обръщат внимание, че в един същи момент се повдигат два въпроса – за увеличаване на прага на пенсиите и за повишаването на максималния осигурителен доход. Според тях това би могло „да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище“.

В писмото се спомената и това, че броят на IT кадрите трябва да се увеличи и това може да стане чрез вложения в образованието. Опасенията обаче  са, че ръст на осигуровките ще доведе до спиране на инвестициите в тази сфера от страна и на самите компании.

„С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, пишат още браншоците.

От IT сектора обобщават, че икономическият резултат ще е „строго отрицателен“ и вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години./economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *