вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Бизнес / Бизнесът скочи срещу осигурителните прагове

Бизнесът скочи срещу осигурителните прагове

Сн. Thinkstock/Guliver
Сн. Thinkstock/Guliver

Национално представителните работодателски организации поискаха незабавна отмяна на праговете за минимален осигурителен доход. Това гласи официално съобщение, изпратено от Българската търговско-промишлена палата. Работодателите искат незабавно да бъде отменен чл. 6, ал. 2, т. 3 на Кодекса за социално осигуряване, който регламентира определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и икономически дейности. По този начин се определят минималните осигуровки за различните професии и длъжности. Работодателите заявяват и отказ от преговори за определяне на праговете за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

Според работодателските организации, след световната икономическа криза, започнала през 2008 г., административно определяните прагове за минимален осигурителен доход се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Те припомнят, че и преди са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори и предприятия, както и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Бизнесът подчертава, че същите препоръки многократно са отправяни и от Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. Работодателите изтъкват, че подобни механизми за определяне на осигурителни прагове по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една друга страна от ЕС.

Работодателите също така настояват компетентните контролни органи да изпълняват в пълен обем и с висока ефективност законово регламентираните им задължения за драстично ограничаване на осигурителните измами и недекларирания труд, тъй като дадените им от закона правомощия са достатъчни за контрол и превенция./ vsekiden.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *