събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Балетен педагог и световноизвестен оперен певец са номинациите за почетни граждани на Перник

Балетен педагог и световноизвестен оперен певец са номинациите за почетни граждани на Перник

Vaniya Roshkova - Vladimir Stoyanov-4

Балетният педагог Ваня Рошкова и световноизвестният оперен певец Владимир Стоянов са номинациите за почетни граждани на Перник. Церемонията по връчването на почетното звание по традиция ще се състои в Деня на града, 19 октомври.

Рошкова и Стоянов са перничани. Двамата са номинирани от специална комисия, в чийто състав влизат кметът Вяра Церовска, председателят на ОбС Иво Савов и председателят на постоянната комисия „Образование, наука, култура и вероизповедания”  Румяна Гьорева.

Комисията предлага с почетното звание да бъде удостоена Ваня Рошкова за значимата й обществена дейност като ръководител на балетната школа при Обединения детски комплекс и за приноса й в развитието на Перник и издигането на неговия авторитет в страната и света с авторски танцови постановки и участия. 16 години тя работи с децата на Перник и продължава делото на своя учител и хореограф Елка Полянова. Младите таланти, които я обожават, са носители на десетки награди от различни конкурси и фестивали.

Ежегодно в школата на Ваня Рошкова, която от 2005 г. носи името „Вая денс студио” се обучават над 100 деца в трудното изкуство на балета.

От 2007 г. насам концертният състав на балетното студио неизменно открива Виенския бал в София, а съвместно с Куатро квартет и Софийската филхармония са създадени три авторски спектакли, които се приемат прекрасно от публиката.

Безспорен успех за Ваня Рошкова е и фактът, че през 2014 г. две нейни ученички – Катерина Бояджиева и Ивана Георгиева, са сред 18-те деца, приети да се обучават във виенската Щатс Опера. От учебната 2015/2016 г. Ивана е с пълна стипендия за високи постижения.

Оперният певец, баритонът Владимир Стоянов, който е спечелил обичта и признанието на родната и чуждестранна публика и критика, е чест и желан гост в театри като Миланската Скала, „Сан Карло” в Неапол, водещи оперни театри в Австрия, Германия, Испания, Италия. Изпълнява централните баритонови партии в най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Бородин, Доницети и др.

През декември 2015 г. Владимир Стоянов бе гост на пернишка сцена и подари на съгражданите си незабравим спектакъл със завладяващи изпълнения.

Утвърждаването на двамата номинирани ще стане на редовното заседание на Общинския съвет този вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *