неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / 760 зрелостници в Перник, Радомир и Трън писаха за Елин-Пелиновите „Косачи“

760 зрелостници в Перник, Радомир и Трън писаха за Елин-Пелиновите „Косачи“

сн. monitor.bg
сн. monitor.bg

760 зрелостници в Перник, Радомир и Трън се явиха на матурата по български език и литература днес, съобщи за Pernik Today началникът на РУО в Перник Ваня Коконова. Подалите заявка за държавните зрелостни изпити са 799, но 27 от тях не са допуснати до препитването, а други 12 не са се явили.

4-часовият изпит по БЕЛ се проведе в 12 училища в трите посочени града. Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение на тема „Реалност и измислица“ по разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Това е последният въпрос от матурата по български език и литература. Произведението се изучава и в 6-ти, и в 11-и клас.

Елин Пелин се падна и на матурата през 2015/2016 г. с „Гераците“.

Държавният зрелостен изпит се състоеше от 3 модула. Първият е тест, с който учениците трябва да се справят за 60 минути. Със същото време разполагат и за втория модул, в които има тестова част и свободни отговори. Третият модул е развиването на тема или есе, за който имат 2 часа.

След два дни – на 23 май, четвъртък, завършилите средно образование ще се явят на втората задължителна матура по избран от тях предмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *