понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Култура и образование / 650 деца от 12 български общини участват в Х-я юбилеен Национален фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ в пернишкото село Мещица

650 деца от 12 български общини участват в Х-я юбилеен Национален фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ в пернишкото село Мещица

fb_img_1526119109905
Пъстър празник и слънчево време озариха село Мещица по време на Х-тото юбилейно издание на Националния детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче“. Близо 650 деца,  представители на детски градини, училища, читалища, сдружения и НПО от общините  Перник, Брезник, Плевен, Костинброд, Кюстендил, Лом, Елин Пелин, Враца, Пазарджик, София област и гр. София, са участници в събитието. За първа година се включват и 25 деца  от младежката група на Неа Тригля от Тригля, Халкидики –Гърция. Най-малкият участник в тазгодишното издание е Петър от с. Кленовик, който е само на 2 години и 6 месеца.
„Вниманието ни е насочено към всички прекрасни 650 участници в този десети юбилеен конкурс. Скъпи гости, скъпи малки участници, днес в Мещица ще бъде един слънчев и хубав ден, който вие ще озарите с вашето настроение, усмивки, танци и песни, и наистина това е голям празник за цялата община. Откривам конкурса с удоволствие, желая ви успех, хубава музика и прекрасно настроение!“, с тези думи кметът на Община Перник Вяра Церовска откри надпреварата и приветства гостите и участниците.
Националният детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ се провежда  ежегодно през месец май на открита сцена на площада в село Мещица.
Организатори на изявата са  НЧ „П.К.Яворов”1926 г. и Сдружение „ Дай, бабо, огънче!“.
От сцената звучат песни, приказки, броилки, гатанки. Децата танцуват и представят обичани народни игри, обичаи и драматизации на любими народни приказки.
Конкурсът е истински празник на българския дух и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби.
Жури от специалисти в областта на фолклора, в състав Цветана Манова, Радка Братанова и Георги Манолов оценяват изпълненията.
festival Dai babo oganche festival Dai babo oganche festival Dai babo oganche
festival Dai babo oganche

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *