четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / 5 юни: отбелязваме Световния ден на околната среда

5 юни: отбелязваме Световния ден на околната среда

Снимка: Thinkstock
Снимка: Thinkstock

Всяка година на 5 юни светът отбелязва Деня на околната среда /World Environment Day/ – най-известният глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда.

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.

Световният ден на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с резолюция № A/RES/2994 /XXVII/. Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

g

Снимка: Thinkstock

Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда – „Глобал-500“.

По повод 5 юни екоинспекциите в страната организират различни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии, Ден на оторените врати./edna.bg

g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *