четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Култура и образование / 5 нови професии предлагат средните училища в област Перник за учебната 2019/2020 г.

5 нови професии предлагат средните училища в област Перник за учебната 2019/2020 г.

img_20190212_140431

10 профилирани и 31 професионални паралелки са предложени в държавния план прием след 7 клас за област Перник за учебната 2019/2020 година. Това стана ясно на провелия се Областен съвет за развитие, ръководен от зам.-областния управител Васил Павлов. Сред предложенията отново е една професионална паралелка с професиите шивач и шлосер в Обединеното училище „Темелко Ненков“.

5 нови професии предлагат професионалните училища в областта, обяви Росица Симеонова – старши експерт по професионално образование и обучение в Регионалното управление на образованието /РУО/. Постарали сме се да намерим златното сечение между желанията на работодателите и учениците, и търсенето на пазара на труда, каза началникът на РУ Ваня Коконова. Тази година държавният план прием окончателно ще бъде утвърден на 30 април. Следващият месец той ще бъде защитен пред МОН, обясни Коконова.

Росиза Симеонова
Росица Симеонова

За първи път V СОУ предлага прием по професията „Спедитор логистик“, която е в списъка на защитените професии, т.е. с очакван недостиг на пазара на труда. Заявката на средното училище е подкрепена от договор за партньорство с две столични фирми.

ПТГ „Мария Кюри“ също има предложения за нови професии – , които ще бъдат реализирани в партньорство с металургичната компания „Стомана Индъстри“.

Новата професия на професионалната гимназия по икономика /ПГИ/ е  „Техник на компютърни системи и мрежи“.

Професионалната гимназия по облекло и туризъм /ПГОТ/ „Св. Ив. Рилски“ за първи път е заложила на професията „Туристическа анимация /аниматор/“, а СУ „Васил Левски“ в Брезник – на „Приложен програмист“.

В списъка на защитените професии попадат и предложенията на ПГЕМП „Христо Ботев“, които са в сферата на електротехниката и енергетиката и имат заявки от работодател. Голяма част от професионалните гимназии също са подкрепени от фирми-работодатели.

img_20190212_140511

ГПЧЕ „Симеон Радев“, което се оказва най-желаното училище в областта, предлага прием в 4 чуждоезикови паралелки и други 2 – по софтуерни и хардуерни науки.

Второто най-предпочитано средно училище е ПГИ, на трета позиция се нарежда ПМГ, на 4-та – ПГТС, на 5-та – СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, на 6-та – ПГОТ, на 7-ма – ПТГ „Мария Кюри“, на 8-ма – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Радомир, на 9-та – Обединено училище „Темелко Ненков“ и на 10-та – ТПГ „Н.Й.Вапцаров“ в Радомир. В допитването на РУО са участвали 848 ученици.

955 са учениците, завършващи 7 клас тази година. Те са повече със 75 в сравнение с миналата.

В хода на заседанието беше направена и презентация на изпълнението на държавния прием за учебната 2018/2019 г. От предложените 39 паралелки, в средните училища в област Перник са реализирани 35.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *