неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Общество / 4-месечно мече се настани в двора на необитаема къща в пернишкото село Кладница

4-месечно мече се настани в двора на необитаема къща в пернишкото село Кладница

meche

Четиримесечно мече е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в пернишкото село Кладница. Малкото, което вероятно се е отделило от майка си, е в района на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”. За любопитния случай съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието реагират веднага на подадения сигнал от местни жители.

Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина около 15 метра.

„Видяхме мечето и веднага подадохме сигнал. На подобен феномен досега не сме попадали. Беше наистина уникална гледка“, коментираха местни жители, които успяха да заснемат невероятния феномен.

Горски служители веднага са сигнализирали РИОСВ-Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации „Четири лапи” и „Зелени Балкани” за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база. Предприемат се всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър, за да не се стресира то. Но с падането на нощта хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснемат как час и половина след полунощ животното слиза от дървото и поема към гората, обяви говорителят на ЮЗДП, Снежана Паскалева.

Служители на „ДЛС Витошко-Студена” и в момента дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *