понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / 32 възрожденски щампи красят галерията на музея в Перник

32 възрожденски щампи красят галерията на музея в Перник

Милена Карамфилова
Милена Карамфилова

32 експоната от най-богатата колекция от възрожденски щампи в България показа музея в Перник в навечерието на Деня на народните будители. Уникалните щампи са част от внушителната сбирка на Регионалния исторически музей в Кюстендил, която включва 125 творби от известни и неизвестни атонски гравьори. Колекцията съществува в сегашния си вид от 1969 година, благодарение на проф. Васил Захариев и проф. Асен Василев, дали на музея значителна част от собствените си творби.

Валентин Добичички
Валентин Добичички

„Това богато авторско присъствие позволява да се проследи развитието на изкуството на щампата в България, да се види как българските творци пречупват византийската традиция през своето светоусещане и придават на установените образци български колорит и звучене. Първите щампи се появяват в българските земи в началото на 18 век, донесени от Антон и Йерусалим”, сподели директорът на РИМ – Кюстендил Валентин Дебочички и благодари за поканата, че в навечерието на такъв хубав празник могат да покажат част от колекцията си пред перничани.

img_2196-copy
Посетителите на музея могат да видят предимно изображения на светци – като акцент може да се постави върху пет изображения на Св. Иван Рилски.Сред експонатите има щампи на Леонит Рус и монаха Филотей, работили в щампарницата на Троянския манастир, които трогват със своето любопитство към заобикалящия ги свят и с неутолимото желание да го изобразят в неговата пълнота. В работата на самоковските гравьори пък се усеща професионализмът на зографите, топлината на дърворезбата, поетичността на българската душевност. В изложбата има произведения на авторите Анастас Карастоянов и Георги Клинков от Самоков.

img_2200-copy
„Това, което допълва експозицията на щампи са богослужебни книги от фонда на Регионалния исторически в Перник, с които целим да покажем присъствието на гравюрата. Те също се отнасят към 18 век. Най-старата от тях е един псалтир, отпечатан в Русия през 1742 година, останалите книги произхождат от Белград, Киев, Москва”, сподели Милена Карамфилова – уредник в музея в Перник.
Всеки перничанин, който иска да се докосне до това творчество, може да посети изложбата, която ще остане в музея близо месец.

img_2193-copyimg_2199-copyimg_2201-copy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *