неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Бизнес / 300 000 лв. отпуска МЗ за пълен ремонт на ІІ-ро Вътрешно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

300 000 лв. отпуска МЗ за пълен ремонт на ІІ-ро Вътрешно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Министърът в оставка Петър Москов и шефът на ІІ Вътрешно д-р Васил Василев
Министърът в оставка Петър Москов и шефът на ІІ Вътрешно д-р Васил Василев

300 000 лева отпуска Министерството на здравеопазването за пълен ремонт на ІІ-ро Вътрешно отделение в МБАЛ  „Рахила Ангелова”, обяви по време на посещението си в Перник министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов. За новината той бе аплодиран от събралите се медици и отнесе здрава прегръдка от шефа на отделението д-р Васил Василев. „Откога чакам това!”, бяха думите на медика. Може и да звучи пресилено, но с неугледния си и неприветлив вид отделението сякаш е от времето на войните. Парите идват до ден и е въпрос на процедури по обявяване на обществени поръчки, уточни д-р Москов.

ІІ-ро Вътрешно отделение имаше изключително голяма популярност по времето, когато негов началник беше бащата на Петър Москов, д-р Стефан Москов, припомни кметът д-р Церовска. Това е име, с което се свързва съдбата на здравеопазването в Перник, подчерта тя.

p1580584 p1580587

И Общината, и депутатът д-р Валентин Павлов не допуснаха и 1 ст. да не бъде максимално ефективно оползотворена от отпуснатите средства за блницата, изрази задоволството си министърът в оставка и добави, че работата в отделенията по неонатология е АГ е добре свършена и с мисъл как да стане още по-добре.

p1580567

Юни месец трябва да започнат реални ремонтни дейности в сегашния Спешен център. Както вече писа Penrik Today, в двора на болницата ще бъде построена и нова сграда към ЦСМП. Мястото за това вече е почистено. Новият Спешен център ще бъде с площ от общо 700 кв. метра.

Вече 10 години спешното отделение в пернишката болница работи само в две стаи с две легла.

Петър Москов не можа да каже каква сума ще бъде отпусната за изграждането на ЦСМП, тъй като няма предварително разпределение на парите, а проектите са типови. Всичко, което е нужно по стандарт заедно с цялата апаратура и легла, е включено и одобрено за финансиране, уточни той.

Отделно ще бъдат ремонтирани спешните центрове в цялата област Перник. В Радомир ще има и стационарни легла за прием на по-леките случаи до 24 часа.

Инвестиционният проект включва центровете и филиалите на спешната помощ, над 400 нови линейки и спешните приемни отделения в болниците в цялата страна, каза Петър Москов и подчерта, че това е капиталовложение, което скоро не е правено в българското здравеопазване.

p1580600

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *