неделя , 18 ноември 2018 г.
Начало / Извън Перник / 22 големи стопанства контролират над половината ниви у нас

22 големи стопанства контролират над половината ниви у нас

сн. Агро ТВ
сн. Агро ТВ

22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от фермите у нас стопанисват 80% от земята, коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН пред „Блумбърг тв България“. Най-големият собственик, който контролира над 1 млн. декара земеделска земя, е българин. Подобно нещо няма в цяла Европа, добави той.

В същото време най-дребните ферми осигуряват половината от заетостта в сектора. Но е притеснително, че делът на стопанствата, които произвеждат за пазара, е само 6%, докато останалите 94% произвеждат основно за лично потребление.

Една от причините за концентрацията на земите е начинът на субсидиране с пари от европейските фондове. Прякото плащане на единица площ без таван на субсидиите води до разрастване на големите стопанства и до отглеждане на ограничен брой култури на големи площи. За десетгодишния период, в който България е член на ЕС, голяма част от субсидиите отиват за зърно и се внасят храни, вместо да се отглеждат традиционните български продукти. Така страната ни е изгубила около 10 млрд. лева добавена стойност и около 500 000 работни места, твърди доц. Боюклиев.

Само в България и Чехия доскоро нямаше таван за субсидиите, коментира той. В новия програмен период пък ограничението е приложено така, че през по-миналата стопанска година са били засегнати седем юридически лица, а през миналата – нито едно. В резултат производството е насочено към суровини, което води до загуба на добавената стойност. Според експерта притеснително е и това, че цели 80% от зеленчуците и плодовете по българските пазари са вносни. Голяма част от тях идват от Гърция и от други страни от ЕС, в които подпомагането е насочено към по-малките ферми.

Доклад на БАН от миналата година показа, че България е надминала и ЕС, и САЩ по „стопанства гиганти“. Средните стопанства у нас стигат до 24 300 декара, докато в ЕС средният размер за групата над 1000 дка е 2500 дка, а стопанства със средни размери като българските въобще няма. Дори в САЩ, страната с най-едрото фермерско земеделие, гигантите са със средна площ под 12 000 дка или се оказват 2 пъти по-дребни от българските./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *