събота , 24 август 2019 г.
Начало / Бизнес / 21 машини ще чистят общинската пътна мрежа в Перник. От 5 ноември са в бойна готовност ден и нощ

21 машини ще чистят общинската пътна мрежа в Перник. От 5 ноември са в бойна готовност ден и нощ

 

инж. Николай Петров
инж. Николай Петров

21 машини на четири фирми ще чистят градската и четвъртокласната пътна мрежа в община Перник през зимата, обяви главният експерт „Организация на движението“ в общинската администрация инж. Николай Петров. От 5 ноември всички са в „бойна готовност“ ден и нощ. Със заповед на кмета е въведен зимен режим, който включва денонощно дежурство на фирмите, отговарящи за поддържането на пътищата и снегопочистването. Това означава, че за всеки един снегорин трябва да е осигурен водач, независимо какво е времето навън.

Градската пътна мрежа, включително и кварталите Изток, Църква, Калкас и Бела вода, са ангажимент на ДЗЗД „Комунал Перник“, която разполага с 8 машини. От тях са 7 комбинирани и изпълняват функциите на снегорини и опесъчители. В базата на компанията засега са складирани 100 тона сол, която ще стигне за първия снеговалеж.

На 29 октомври е направена проверка на техническото състояние на машините на четирите фирми, ангажирани със зимното поддържане на улиците в общината, уточни Петров.

Един снегорин обработва 230 декара на денонощие. Машините тръгват при 30-сантиметрова снежна покривка и работят дори и при снеговалеж, каза Николай Петров.

Общината е разделена на 4 района. Както и миналата година, за първия ще се грижи „Инфракорект-строй“. Фирмата разполага с 5 машини – 4 комбинирани и трактор.

Вторият район е поверен на ДЛВ, която има 4 машини – трактор и 3 комбинирани машини. В базата на фирмата има 75 т сол и 600 т пясък.

Третият район се обслужва с 4 машини на „АВС инженеринг” – 2 трактора , 1 комбиниран снегорин и Ифа, оборудвана с нож и опесъчително устройство. Фирмата е осигурила 15 т сол и 600 т пясък.

Освен района на Мещица, критични точки през зимата са населените места в планинските райони – стопанство „Витошко“, Кладница, Боснек и Чуйпетлово, Планиница. Особено внимание през зимата се обръща на стръмни участъци, като надлеза „Иван Вазов“ и на мостовете.

С приоритет ще се чисти централната градска част, каза Николай Петров. Проблемно обаче е влизането на машини в малките улички, където паркирането е безразборно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *