понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Общество / 2000 лв. глоба ако посегнеш на полицай

2000 лв. глоба ако посегнеш на полицай

снл Канал 3
снл Канал 3

2000 лева да отнася всеки, които посегне на полицай или пожарникар, предлага МВР . Предвижда се нов текст, в който е записано, че „който наруши физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 лв.“, пише fakti.bg. Според авторите това се налагало, защото сега в закона имало само прокламирана особена закрила на закона, но нямало никаква административно-наказателна разпоредба, която да я защитава.

 

Предлага се и създаване на изрично изискване да не се назначават за служители на МВР кандидати, при установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози.

 

Frognews.bg цитира мнението на  адвокат Людмил Рангелов, който смята че включването на глоба от 2000 лв. ще доведе до огромни усложнения при прилагането ѝ, тъй като е сложна за тълкуване от правна гледна точка. По думите му съставеният акт ще подлежи на обжалване и в съда ще се спори дали докосването е нарочно или случайно.
На същата позиция е и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов, който посочи пред Bulgaria ON AIR, че нормата ще затрудни полицията, защото МВР ще трябва да доказва какво се е случило.

 

„Респектът към полицаите няма да бъде повишен от това, че физическата неприкосновеност е защитена с глоба. Постоянните промени на закона, без да се изпълнява от качествени хора, няма да доведат до добри резултати. За 5 години Законът за МВР е изменян над 20 пъти. Някой да е усетил подобряване на работата на полицията?“, коментира адвокат Рангелов.

 

„Зависи от конкретния казус. Представете си как това би могло да заработи, когато става дума за групови мероприятия. Глобата е приложима само когато става дума за граждански вълнения. Ще спорим има ли докосване и това докосване какво е“, каза от своя страна Николай Радулов.

 

Бившият главен секретар на МВР подчерта, че полицията не е достатъчно добре подготвена. Според него насоката на работа трябва да е насочена към по-добра подготовка и комуникация между самите полицаи.

 

„Последните 4-5 години кандидатите за МВР са на много по-ниско ниво от нормалното изискване. Всички полицаи на ръководни длъжности трябва да са с кристална биография“, каза още Радулов.

Източници: fakti.bg, frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *