сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / 200 хиляди чиновници ще станат пътни знаци по заповед на Борисов

200 хиляди чиновници ще станат пътни знаци по заповед на Борисов

сн. СБА
сн. СБА

До всяка дупка да се постави чиновник, който да не мърда оттам, докато не бъде запълнена. Такова нареждане даде премиерът Бойко Борисов, след като в понеделник ненадейно привика няколко министри в кабинета си и им даде абсурдни нареждания в обичайния си стил. И както обикновено се възмути, разграничавайки се от резултатите на собственото си дългогодишно управление.

Със същия замах Борисов нареди и повсеместно видеонаблюдение – до края на месеца неизвестно с какви ресурси. По същия начин преди време той искаше от подчинените си мерки за пътната безопасност „до понеделник“. Пресцентърът на Министерския съвет публикува стенограма на речта му, която, изглежда, е предизвикана от сутрешните блокове на телевизиите в понеделник, които излъчваха репортажи за дупки и битова престъпност.

„Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота“, възмути се Борисов от собственото си управление и нареди на строителния министър Николай Нанков и вътрешния Валентин Радев да вземат мерки. „Защото има на места отворени такива ями, които сега, като падне дъждът, не се виждат и ще се пребие човек… Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират“, заявява Борисов.

Той намери оправдание за некачествени ремонти в климатичните условия. „Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб, при такава рязка температура – пада“, заявява вещо премиерът, пропускайки факта, че и в другите европейски държави също има температурни инверсии, но такива дупки няма.

По темата битова престъпност премиерът нарежда на МВР шефа Валентин Радев да се среща с всички кметове, които да му кажат дали при тях минава полицай. „На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: „При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър“. Областният началник слуша, даваш му една седмица срок да се поправи. Там, където е добре – продължават така“, заявява той.

„Мобилните групи“ от полицаи са предизборно обещание на ГЕРБ. БСП вече направи подобен неуспешен опит, пращайки жандармерията на рейд по селата, но ефект нямаше. Няколко месеца след като поеха властта, от ГЕРБ обясниха, че полицаят ще се показва от време на време в селото, т.е. ще обикаля.

Селата у нас са 4999, рапортува вътрешният министър. Премиерът се разпорежда навсякъде да се направи видеонаблюдение, а материалът от камерите трябва да постъпва централно в МВР. Това означава, че ще са необходими много хора, които да го обработват. „Заемаш се с тази задача и я приключваш до един месец“, обръща се Борисов към Радев, който отвръща без колебание: „Разбрах“.

Изграждането на видеонаблюдението е „дъвка“ за всеки вътрешен министър и тази тема се върти поне от 10 години без почти никакъв напредък заради липсата на пари. Дори камерите на полицията в София години наред не работеха заради липса на поддръжка. В крайна сметка бяха възстановени, когато наближи европредседателството./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *