понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Извън Перник / 1750 евро на месец взима тираджия у нас

1750 евро на месец взима тираджия у нас

сн. istock
сн. istock

Около 1750 евро е средната заплата у нас на шофьорите, които извършват международни превози.

В отрасъла са заети 42 500 души, в близо 12 700 компании.

75% от тях са с до 5 камиона, т.е. малки фирми. Данните са от проучване на тема „Българският тежкотоварен сектор“, възложено от Съюза на международните превозвачи.

То обхваща пазарно изследване и прогнозна оценка за въздействието на Пакета Мобилност 1 върху тежкотоварния автомобилен бранш у нас.

Ако пакетът, който въвежда рестрикции за бранша, бъде приет, 14 хиляди работници в сектора ще загубят работата си.

Основният проблем, ако бъде прието задължителното връщане в държавата на всеки 4 месеца на тежкотоварните камиони, е че то ще обхване около 53% от всички задължителни курсове от и за България.

Те ще бъдат празни, без да генерират печалби за компаниите. От пропуснати приходи загубите ще бъдат 0,5 млрд. евро. Ще се увеличат и въглеродните емисии, като 1% от техния дял ще е за сметка на българските автомобили.

istock
istock

Общо 25 800 са българските камиони, които са оперирали в Европа през 2018 г. и тяхната средна възраст е 3 години, за разлика от тези в Европа, които са средно на 11 години, посочиха анализаторите.

Средната възраст на тежкотоварния автопарк общо за страната е 6 години, а около 1,5 млрд. евро са направените инвестиции, показва проучването.

Общо 6% от БВП и 2,8 млрд. евро е пазарният дял от сектора за международен автомобилен транспорт.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи посочи, че 850-те млн. евро очаквани загуби за българските превозвачи ще са същите и за другите източноевропейски държави.

„Ние не сме против Мобилен пакет 1, а за равнопоставеност между отделните превозвачи в ЕС.

За целта ще търсим конструктивен диалог и онова златно сечение, което устройва и българските, и холандските превозвачи“, коментира Арабаджиев.

Припомняме, че в края на септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по Пакет Мобилност със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано тя отхвърли предложението той да бъде изтеглен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *