петък , 18 октомври 2019 г.
Начало / Култура и образование / 160 музиканти със заявки за участие в XIV конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

160 музиканти със заявки за участие в XIV конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

 

konkurs-za-mladi-muzikanti

160 млади музиканти са заявили участие в XIV конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който ще се проведе от 12 до 14 април 2019 година в Общинския комплекс Дворец на културата в Перник.

Конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от Община Перник, Общинския комплекс Дворец на културата и Обединената школа по изкуствата. Конкурсният тур започва на 13. 04. 2019 г. /събота / от 8. 30 ч. в залите на ОК Дворец на културата. Кандидатите участват в три раздела: пиано, струнни инструменти и духови и ударни инструменти. Участниците се явяват в две категории – категория „А” – любители и категория „Б” – специализирани музикални училища.

Най-малък участник сред момичета е 5-годишната Тереза Терзийска – цигулкаот  Къща за музикални вълшебства „Дивизи”, гр. Пловдив. При момчетата това е 6-годишният Боян Славов –  ударни инструменти, отново от Къща за музикални вълшебства „Дивизи” .

Най-големият кандидат е Мартин Даскалов – на 23 годинистудент по пиано в АМТИИ „Проф. „Асен Диамандиев“ в Пловдив.

Традиционно, най-много са участниците по пиано – общо 64, като преобладават любителите – 41, а от специализираните училища са 23-ма кандидати.

В раздела „Струнни инструменти“ са 49 участници – 11 любители и 38 от специализираните училища. Има доста голямо разнообразие на инструментите – цигулка, виола, виолончело, класическа китара и арфа.

В раздела „Духови и ударни инструменти“ участниците са от специалностите флейта и ударни инструменти. В категория „А“ са 6 кандидати, а в „Б“ – 41. Обикновено любителите на духовите и ударните инструменти рядко се изявяват на конкурси и затова е положително, че има участници, макар и малко. Миналата година се състезаваха кандидатите само в „Б“ категория. Занапред се очаква интерес и към тази категория.

В категориятя „А“ има участник от Перник – това е Бранимир Николов, който изучава солфеж в Обединената школа по изкуствата, а по ударни инструменти се обучава при преподавателя Светослав Шишков.

От ОШИ при ОК Дворец на културата – Перник участниците в конкурса са Белослава Пенчева и Филип Асенов – и двамата са възпитаници в класа по цигулка на Невелина Станимирова.

Пъстра е картината на участниците от България: София, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Добрич, Казанлък, Берковица, Благоевград, Кюстендил, Враца, Шумен, Елин Пелин, Перник.

От чужбина се очакват 10 кандидати – от Северна Македония (гр. Скопие, гр. Крива Паланка), Сърбия (гр. Ниш) и Испания (гр. Симанкас).

Grand prix”–  наградата на кмета на Община Перник – статуетка и парична сума от 500 лева, ще получи изключително ярко дарование. За първи път в конкурса ще бъдат присъдени три специални награди от отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания в България за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори. Наградите са на стойност 100 лева във формата на ваучери за закупуване на музикални материали. Ще има и три специални приза в трите раздела на конкурса за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори, които са предоставени от Институт Сервантес в София. Наградите са финансиране на курсове по испански език в Институт Сервантес. ПРедвидени са още 8 награди, както и грамоти за всеки от участниците. Ще бъдат присъдени дипломи и медали за I-во,  II-ро,  III-то място

Журито, което ще оценява младите музикантие съставено от изявени музиканти и музикални педагози.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *