Начало / Спорт / 100 гимнастички от СКХГ „Виктория“ в Перник нямат постоянна зала за тренировки, местят се от училище на училище

100 гимнастички от СКХГ „Виктория“ в Перник нямат постоянна зала за тренировки, местят се от училище на училище

/отляво надясно/ Ралица Захариева -родител, треньорът Виктория Велинова, Полина Михова - родител и треньорът Албена Паунова
/отляво надясно/ Ралица Захариева -родител, треньорът Виктория Велинова, Полина Михова – родител и треньорът Албена Паунова

100 гимнастички от спортния клуб по художествена гимнастика /СКХГ/ „Виктория“ в Перник нямат постоянна зала за тренировки и са принудени да ползват физкултурните салони на различни училища. Днес от салона на IX ОУ „Темелко Ненков“ те за пореден път се пренесоха в този на V СУ „П.Р.Славейков“.

 

Изпитваме остра нужда от по-голяма зала, каза треньорът Виктория Велинова.- Голям проблем е и липсата на достатъчно часове за тренировка. И добави, че за да се изгради една истинска гимнастичка е необходимо да тренира по 5 часа ежедневно. Сега обаче гимнастичките трябва да се съобразяват с часовете на учениците, а и невинаги физкултурните салони са свободни.

 

Спортната зала „Борис Гюдеров“ е идеалният вариант за СКХГ „Виктория“. За жалост обаче треньорът Велинова е получила категоричен отказ от кмета Вяра Церовска, с която е разговаряла два пъти за ползването на залата от гимнастичките.

 

Жалко е, защото децата тренират с огромно желание, а с победите, които завоюваме, разнасяме славата на Перник, коментира тя.

 

Виктория Велинова благодари на родителите, които помагат с каквото могат и които  ходят с децата на състезания. Те виждат как се борим с нокти и зъби, за да можем да постигнем отлични резултати, разказа тя.

 

Родителите заплащат всичко – костюми, трика, уреди. Само за информация – една топка за тренировки струва 60 лв., а за състезание е доста по-скъпа.

 

Работещият бизнес в Перник също не се е отзовал на молбите за спонсорство на треньори и родители. „Ходихме при 5 – 6 фирми. Отношението беше отвратително, сякаш просехме“, не крият разочарованието си те. Откликнала е единствено „Блу поинт“, която е дарила платове за  трика и е осигурила 50 екипа за тренировка – преди 2 години. Единствените.

 

Клубът се самоиздържа от месечните такси, които се събират от малките спортистки. Треньорите са двама – Виктория Велинова и Албена Паунова. Наети са и двама балетисти, което е задължително, плаща се наем за салоните.

 

За нас най-големият проблем е залата, защото идвайки във физкултурния салон, всеки ден развиваме огромни и тежки килими, върху които играят децата, каза Ралица Захариева – майка на една от най-малките гимнастички. Всеки път се молим да има някой от татковците, за да ни помогне, да пренесе и придърпа тежките килими. След финала на тренировката килимите отново се навиват и се издърпват в края. И така всеки път.

 

Ходенето по салоните е изключително неприятно – днес сме тук, утре – на друго място. Днес килимите пак се пренасят в 5 СУ, където ще тренират гимнастичките.

 

Предстои ни лагер през септември, който също ще финансираме сами, посочи Полина Михова – майка на едно от гимнастичките. И допълни: Децата играят с огромно желание. Излизайки от залата, цъфтят. Успехите им са награда за труда, който полагат. Аз си плащам данъците както всеки друг родител, чието дете тренира някакъв спорт, но който може би е по-толериран. При нас нещата са на автопилот и на принципа „Оправяйте се сами“.

p1650974 p1650978 p1650956 p1650955 p1650954 p1650980

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *