вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Извън Перник / 10 дни безплатни процедури в санаториум по програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

10 дни безплатни процедури в санаториум по програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

programa-noi-rehabilitaciya

От пролетта до есента е времето най-подходящо за физиотерапия и рехабилитация на хората, страдащи от хронични заболявания на опорно – двигателната система, неврологични заболявания и лекувани наскоро ортопедични травми.

Преди пациентът да реши да отиде на тях обаче трябва да е наясно, че те трябва да се предприемат само по лекарско предписание от ортопед, травматолог, невролог и физиотерапевт. Това означава, че ако страдат от болки в горната част на гърба, масажът може да не помогне, а процедурата с медицински лазер дори да се окаже противопоказна, ако преди това не е направена медицинска консултация.

Затова, ако имате хронична болка и сте на почивка в хотел със спа-процедури, не бързайте да се подложите на тях, ако не сте говорили преди това с ортопед или травматолог, съветват от физиотерапевти.

Причината е, че в спа-центровете често пъти работят хора завършили курсове, без да имат висше медицинско образование. Така стои и въпросът с кинезитерапевтите. Тази специалност вече се преподава не само в медицинските университети, но и в спортната академия.

Десет дни годишно е продължителността на престоя в санаториум за рехабилитация, които се поемат за здравноосигурените от националния осигурителен институт. Записването става чрез талон издаден от личния лекар, след изследвания и по препоръка на лекуващия специалист. При постъпването в санаториум е необходима представяне на лична амбулаторна карта (ЛАК), проведени изследвания, както и епикризи, разчет на снимки, електрокардиограми и решение на НЕЛК/ТЕЛК, ако има издадено такова.

За санаториално лечение според Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година са предвидени 20 103 061 лева. Очаква се от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ да се възползват около 45 000 лица. ДОО поема физикалната терапия и рехабилитацията, цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя.

Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ. Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Ако пациентът няма желание да се лекува в санаториум, може да го направи по линия на Националната здравноосигурителна каса в медицинските центрове по физиотерапия и рехабилитация или болниците за такова лечение. Постъпването също става с направление от личния лекар на базата на препоръка и изследвания от лекуващия специалист. В медицинските центрове обаче пациентите имат право само на една седмица по две процедури на ден./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *