сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Криминални / 10 години затвор за перничанин, изнасилил 72-годишна жена и после я ограбил

10 години затвор за перничанин, изнасилил 72-годишна жена и после я ограбил

temida

На 10 години затвор за изнасилване и на още 4 г. зад решетките за кражба е осъден 51-годишният перничанин Д.Б. Присъдата е по обвинителен акт на Районната прокуратура в Перник, съобщиха от пресцентъра на столичната Апелативна прокуратура.

Подсъдимият Б. е многократно осъждан, като са му били налагани наказания „Лишаване от свобода“ за различен срок, като все още не е изтекъл 5-годишен срок от изтърпяване на последното наложено му наказание.

През нощта на 08.03.2018 г. Д.Б. употребил голямо количество алкохол. Той знаел, че в този период на месеца се получават пенсии, както и че в квартала му – „Хумни дол“ в гр. Перник, в близост до дома му, живеят възрастни хора. Около 02:30 ч. – 03:00 ч. подсъдимият влязъл в двора на къща на негови съседи с цел кражба. След като установил, че входната врата към първия етаж е заключена, с помощта на метален прът той я повредил, в резултат на което успял да проникне в жилището.

По същото време там се намирала 72-годишна трудноподвижна жена, страдаща от болестта на Паркинсон. Тя лежала будна на дивана в стаята си и гледала телевизия на загасено осветление, когато при нея влязъл подсъдимият. Той запушил с ръка устата на безпомощната жена, направил знак да мълчи, след което извадил джобно ножче с отворено острие. Заплашил я, че ако се съпротивлява, ще я заколи. След това Д.Б. осъществил насилствен полов акт с жената.

На тръгване той взел от масичката до дивана мобилен телефонен на пострадалата, както и остатъка от пенсията й – паричната сума от 50т лева, която изхарчил още същата нощ.

За случилото са сигнализирани органите на реда в гр. Перник, като са предприети незабавни оперативно – издирвателни мероприятия, в резултат на които Д.Б. е задържан, а впоследствие привлечен в качеството на обвиняем за извършеното изнасилване и кражба.

Производството срещу него е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложените наказания са редуцирани с по 1/3, а именно – за първото престъпление от петнадесет години на десет години „Лишаване от свобода“, а за второто – от шест години на четири години „Лишаване от свобода“. На подсъдимия е определено едно общо наказание, а именно най-тежкото – десет години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в законоустановения срок.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *