Шампионка по джудо охранява Деси Радева – PernikToday.net

Най-приближеният човек до Десислава Радева, който се грижи за сигурността и комфорта ѝ по всяко време на денонощието, е шампионката по джудо Боряна Заборина, пише „Ретро“.

35-годишната спортистка придружавала първата дама навсякъде из страната, независимо дали Деси отивала на фризьор или на важна среща. Бившата джудистка била до нея и по време на преследването на автомобила ѝ преди няколко седмици, когато именно тя слязла от колата и сигнализирала на службите на реда кой се вози вътре. Боряна била студентка в Националната спортна академия „Васил Левски“ и се състезавала за отбора на вуза.

През активните си години успяла да събере 9 призови медала от национални и международни форуми, като неколкократно била награждавана от Министерството на спорта за високи постижения с парични награди. Нашенката била кошмарът на джудистките от цял свят в категория 63 килограма, но поради какви причини се е оттеглила от тепиха, не е ясно. По същото време си докарвала допълнителни доходи като каскадьорка. Включила се в американски продукции с участието на звезди от ранга на Уесли Снайпс, Жан-Клод ван Дам, Томас Арана и други, които се снимали и у нас.

Последния си филм заснела през 2004 г., а 6 години по-късно се дипломирала като магистър по специалност „Спорт и сигурност“ към НСА. Справка с академията показва, че личната охранителка на президентшата е издържала държавния си изпит с отлична оценка.
Още в началото на мандата на Румен Радев избухна скандал дали съпругата му има право да бъде охранявана от кадри на НСО. Впоследствие се разбра, че семейството на държавния глава може да ползва услугите на гардове, ако има конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за посегателство върху конкретното лице.

Не е ясно дали самата Десислава е поискала охраната ѝ да бъде от женски пол, но със сигурност към днешна дата това ѝ давало по-голямо спокойствие. Гардовете на Радев обаче се сменяли, защото били далеч по-многочислени. Президентът всяка сутрин бил очакван от общо три коли пред резиденция „Бояна“, пълни с обучени охранители и шофьори. Въпреки че те спазват политика на конфиденциалност, в началото на януари тази година, при частна визита на държавния глава в родопското село Баните, един от гардовете му се съгласил да се снима за спомен с местно момиче, проявило интерес към ВИП личностите, посетили техния край./retro.bg