Черен петък по български – цени, измами, нередности… – PernikToday.net

сн. cheren petak.info

След истерията с Черния петък, започват равносметките. Огромни задръствания, дълги опашки, претъпкани молове и… поопразнени портфейли. Колко похарчихме и успяхме ли да избегнем фалшивите намаления и търговските трикове?

През целия ден на 23 ноември екипи на Комисията за защита на потребителите дежуриха в големите търговски обекти и глобяваха некоректните продавачи. Полицейски служители пък следиха и за реда на пътя, като акциите продължиха и в почивните дни.
Освен това някои от магазините обявиха, че големи намаления ще има и през тази седмица, а предпразничната еуфория обхваща все по-голяма част от потребителите, които са тръгнали на лов за намаления.

Черният петък в България е лъжа – вярно ли е?

„Получихме такива сигнали. Това не беше нещо неочаквано, а по-скоро е важен мащабът. Преди началото на кампанията давахме съвети на потребителите, за да ги предпазим. Това явно е било добре разбрано“, коментира председателят на КЗП.

По думите му едно от основните оплаквания е, че има необосновано завишаване на цените без да има логика и без да е обосновано, само за да се заблудят потребителите. Хванати са такива нарушители, каза той и сподели още, че с годините потребителите стават все по-мнителни и внимават.

С широка медийна кампания се обявяват по-ниски цени на продукти, за които след това се оказва, че няма наличност в магазина. В самия черен петък изведнъж се обявява цена на даден продукт, която е екстремно „надута“ и на която стоката никога не е продавана, но с анонс, че може да си я купите на по-ниска стойност. Уловката е, че или я купувате на реалната цена, или на по-висока.

Цената на детска кукла например е вдигната 10 пъти и в черния петък е била продавана на 5-6 пъти  по-висока стойност от реалната.

„Българинът се оказва доста рационален и прагматичен, защото улавя опитите да бъде измамен“, коментира още Маргаритов.

Председателят на КЗП допуска, че и по време на Кибер понеделника също ще има още сигнали до комисията от страна на потребителите./dnes.bg