Х-ят юбилеен Национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ събира над 650 деца и младежи в пернишкото село Мещица – PernikToday.net

Десетият юбилеен Национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ ще се проведе на откритата сцена на площада в пернишкото село Мещица на 12 май от 10 часа. Организатори на ежегодната изява са  читалище «П.К.Яворов 1926 г.» и сдружение „ Дай,бабо, огънче!“. В нея ще участват близо 650 деца,  представители на детски градини, училища, читалища, сдружения и неправителствени организации от общините Перник, Брезник, Плевен, Костинброд, Кюстендил, Лом, Елин Пелин, Враца, Пазарджик, София област, гр. София. За първа година ще вземат участие и 25 деца  от младежката група на Неа Тригля от Тригля Халкидики – Гърция .

От сцената ще звучат песни, приказки, броилки, гатанки, поднесени от индивидуални изпълнители и групи за традиционен фолклор, като възрастта на участниците е от 4 до 17 години. Децата танцуват и представят обичани народни игри, обичаи и драматизации на любими народни приказки.

Конкурсът е истински празник на българския дух и показва, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби, твърдят организаторите. И добавят: В началото на третото хилядолетие носителите на фолклорната култура стават все по-малко. Само специална грижа би могла да спаси последните зрънца от това духовно богатство на българския народ.

Жури от специалисти в областта на фолклора ще оценява изпълненията. Всички участници получават грамоти за участие, а най-добре представилите се – дипломи, медали, плакети и специални награди.

Конкурсът е част от програмата за популяризиране на Европейското културно наследство, като за целта сдружение „ Дай,бабо, огънче!“ получие разрешение от Министерството на културата за ползване на логото на Европейската година на културното наследство 2018.

Поради засилен интерес към проявата, тази година конкурсната програма  ще бъде във времето от 10.00 до 18.00 часа.