Фирмите ще имат 1 месец да се издължат на напуснал служител – PernikToday.net

сн. money.bg

Работодателите ще имат един месец, в който трябва да изплатят всички дължими обезщетения на служителите си при прекратяване на трудовия им договор. В момента подобен срок в Кодекса на труда не съществува. Тази промяна в Кодекса на труда срещу некоректни работодатели предлагат депутатите, след като два месеца проучваха случаите на неизплатени заплати. Временната комисия в парламента бе създадена по искане на омбудсмана Мая Манолова.

Първоначално законопроектът, качен на сайта на парламента, предвиждаше срокът да е три месеца. По-късно обаче се появи нов текст, в който вече се дава само един месец за пълно издължаване. Въвеждането на срока се подкрепя от Министерството на правосъдието, според което липсата на срок „създава възможност на работодателите да отлагат във времето изплащането“. А след изтичането на трите месеца инспекцията по труда ще може по безспорен начин да налага принудителни административни мерки. Срещу въвеждане на срока обаче има редица становища, като това на асоциацията на банките, според която той означава, че работодателят ще дължи лихви за забавяне чак след изтичането на месеца, а не от първия ден, както е сега.

Влязло в сила предписание на инспекцията за забавени над 2 месеца възнаграждения ще бъде достатъчно основание служителят да поиска издаване на заповед за изпълнение срещу работодателя. Тези промени в Гражданския процесуален кодекс ще спестят нуждата от водене на съдебни дела за доказване на основанието и размера на възнаграждението, пише в мотивите към законопроекта.

С други текстове се увеличават възможностите за ползване на фонда за гарантиране на вземанията. Сега освен служителите, които са в трудово правоотношение с работодателя към момента на откриване на производство по несъстоятелност, претенции могат да предявят и хората, чийто договор е бил прекратен през последните 3 месеца преди датата на вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност. Занапред фонда ще могат да ползват хората, които са уволнени до половин година преди решението на съда. Манолова искаше срокът да е една година, за да работи реално тази възможност. Предложението й обаче не е прието.

Неясно защо се увеличава срокът, в който НОИ отпуска вземанията от фонда след датата на вписване в търговския регистър на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност. Досега срокът беше 2 месеца, а сега става 3. Нерешен остава и един от големите проблеми в сегашния закон – обвързването на вземането с момента на откриването на производство по несъстоятелност, което понякога отнема години. Манолова се оплака, че друга важна промяна засега остава извън пакета с мерки срещу неплащането на заплати – работодателите да не могат да прехвърлят фирмите си на клошари, ако не са изплатили дължимите заплати на служителите си. В него е предвидено обаче фирмите, които дължат заплати на служителите си, да не могат да участват в обществени поръчки./sega.bg