Уникална бронзова патера без паралел в България показва историческият музей в Перник в Нощта на музеите – PernikToday.net

Уникална бронзова патера показва Регионалният исторически музей в Перник в Нощта на музеите на 19 май от 19 часа. Съдът е от IV век, от късноримската епоха и ще бъде представен в експозицията „Един експонат – една изложба“. Патерата е съд за възлияние, който е открит случайно при изкопни работи в землището на радомирското село Прибой, разказа археологът Василка Паунова. В музея е донесен смачкан на топка  през 2004 г. и дълго време археолозите не му обръщали внимание. Реставраторът Веселка Костадинова се заема с нелеката задача да възстанови съда и работи по него цели 2 години. Накрая, на дъното на патерата се открива апликация – две богини, Персефона и Атина Палада, които си подават глобус – символа на властта, върху който е стъпила Викториола, богинята на победата. Двете богини олицетворяват старата столица Рома и новата Константинополис. Оказа се, че тази апликация е своего рода афиш, който е направен по повод обявяването на Константинопол за столица на Римската империя през 330 г., обясни Паунова.

Бронзовият съд е един от малкото достигнали до наши дни метални сувенири-подаръци, раздавани от името на император Константин I Велики на висши сановници, изявени граждани, воини, на храмови комплекси, по повод освещаването  на новата столица Константинопол на 11 май 330 г..

Артефактът е уникален, няма паралел в България и въпреки че липсва малка част от него и е изключително интересен като информация, подчерта археологът. Затова изложбата е наречена „История, разказана върху метал“.

В Нощта на музеите в Перник, от 11 до 15 часа посетителите могат да видят интересни изложби, да слушат концертни изяви, да участват в занимания на открито в пространството на Пернишката средновековна крепост. Както и предни години, там те ще могат да работят на грънчарско колело, да посетят ателиета по приложно изкуство, да стрелят с лък и да се упражняват в езда.

Малко след 19 часа в експозиционната зала на историческия музей ще бъде открита  „КРИСТАЛ“(на) изложба“, припомняща   историята на единствения по онова време на Балканите завод за стъкло „Кристал“ с фотоси и много предмети от производствената номенклатура на пернишкото предприятие. Заводът е част от индустриалната слава на града ни.  Специална покана да присъстват на откриването на експозицията, от музея отправят към всички перничани със сантимент  към завода.

По повод Европейската нощ на музеите дарителите на РИМ-Перник от последната година ще бъдат отличени с грамоти.

От 20 часа на 19 май до 01,00 часа на другия ден безплатно ще може да бъде разгледана постоянната експозиция на музея и временните изложби, подредени в залите. Отворен ще бъде за посещение и Подземният минен музей, където посещението е с билети.