Трънчанин отива на съд задето причинил смъртта на свой съгражданин – PernikToday.net

41-годишният трънчанин К.С. отива на съд за това, че блъснал с автомобила си и причинл смъртта на свой съгражданин. Окръжната прокуратура в Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу водача за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съобщиха от столичната Апелативна прокуратура.

Обвиняемият К. С. е правоспособен водач на МПС, като има регистрирани нарушения и налагани административни наказания по Закона за движението по пътищата.

Около 00:10 ч. на 10.12.2016 г. той управлявал собствения си лек автомобил „Фолксваген Голф“ по ул. „Денчо Знеполски“ в гр. Трън. Движел се в посока към центъра на града със скорост около 56,84 км/ч., при максимално допустимата скорост за населено място и МПС кат. „В“ – 50 км/ч.

В района непосредствено до „Тошкино мостче“ обвиняемият шофирал плътно в дясната част на пътя, като по същото време на пътното платно за движение, в близост до тротоара, се намирал пешеходец – Б.Н. (на 24 години). Макар че разполагал с възможността да го възприеме, да намали скоростта и да спре автомобила, К.С. не задействал своевременно спирачната уредба, нито заобиколил мъжа. Вследствие на тези действия на обвиняемия пешеходецът бил ударен с предната дясна част на бронята на автомобила. Пострадалият паднал върху капака на колата, ударил си главата в предното панорамно стъкло, след което бил отхвърлен на пътната настилка.

К.С. спрял автомобила и заедно с намиращ се наблизо свидетел на случилото качил Б.Н. в автомобила си, за да го транспортира до медицинско заведение. Обвиняемият откарал пострадалия пред сградата на Филиала на спешната медицинска помощ /ФСМП/ в гр.Трън, но вместо да го предаде на дежурния лекар, го оставил на улицата и отпътувал. След това С. откарал автомобила на черен път в местността „Свети Илия“ гр.Трън, където го оставил и се прибрал в дома си.

Междувременно свидетелят на инцидента стигнал пеша до ФСМП-Трън, където открил изоставения Б.Н., който лежал на пътя пред стълбите на главния вход на спешния център. Били извикани служители на лечебното заведение, които с носилка го преместили в сградата и извършили преглед. Пострадалият бил транспортиран в УМБАЛСМ „Пирогов“ гр.София за лечение, където няколко дни по-късно починал.

От заключението на изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на Б.Н. се дължи на тежка черепно мозъчна травма и настъпилите от нея усложнения.

Според изготвената автотехническа експертиза, основната причина за настъпване на ПТП са неправилни от професионална гледна точка действия на водача на МПС – движението му плътно в дясната част на платното за движение, при наличие на пешеходец там, най-вероятно поради отвличане на вниманието. Той е разполагал с възможността да спре преди мястото на инцидента, но не го е направил. В конкретния случай не скоростта, а движението на автомобила плътно в дясната част на платното за движение, при наличие на пешеходец там, е оказало решаващо значение за настъпването на пътното произшествие, отнело човешкия живот.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.