Тръгва подписка за въвеждане на необлагаем минимум – PernikToday.net

сн. бТВ

Началото на подписка за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и за диференцирани ставки по ДДС обявиха вчера граждански организации, синдикати и партии. Инициативата е подкрепена от КТ „Подкрепа“, АБВ, „Движение 21“, „Българската левица“, „Зелена партия“, както и от леви икономисти и политици. Подкрепа от БСП няма, макар от партията нееднократно да са се обявявали за промяна на сегашния модел за пропорционално облагане на доходите с 10%.

Те настояват да има необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата – 460 лева месечно, както и за въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9 на сто (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги. Инициативата тръгва под наслов: „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!“.

В неделя подобни искания бяха отправени и от КНСБ в становище, отправено до парламента и до Тристранния съвет. В него от синдиката настояват да се въведе двустепенна система на облагане на доходите на физическите лица и да се обмисли въвеждането на данък „богатство“ – за допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили и яхти. Предлага се и въвеждане на данък върху финансовите трансакции (0.1 на сто) и повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10%. Освен това от КНСБ искат да се увеличи максималният осигурителен доход на сума, 10 пъти над минималната заплата. Доходите, превишаващи максималния осигурителен доход, да се облагат с 20%./sega.bg