Тръгва нов европроект за подкрепа на стартиращи компании – PernikToday.net

Безработните и младежите до 29 г., които искат да започнат собствен бизнес, вече ще могат да кандидатстват за нисколихвен кредит на стойност от 5 000 до близо 49 000 лeва. 5-те млн. лв. за целта идват от ОП „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от социалното ведомство. Договорените до момента средства, за които реално ще може да се кандидатства от началото на 2018 г., са 3,4 млн. лв. Те ще се дават от два финансови посредника – „Микрофонд“ АД (2 млн. лв.) и „СИС Кредит“ АД (1.4 млн. лв.).

За парите ще може да кандидатстват започващи сега фирми и социални предприятия на някоя от следните уязвими групи – безработни над 6 месеца, млади хора до 29 г., хора с увреждания.

За стартиращо предприятие се броят не само буквално започващите сега, а и такива, които действат от най-много две години. Това са групи, на които банките не биха отпуснали кредит при равни други условия. А условията по кредитите за собствен бизнес ще са изгодни – срокът за погасяване е до 10 години с възможност за 2-годишен гратисен период. Лихвите ще са много ниски – между 2.9% и 7.2%, защото средствата от оперативната програма са с нулева лихва, а частното съфинансиране, предоставено от финансовите посредници, представлява 20 или 30% от кредита. В подкрепа на предприемачите през следващата година ще заработят и консултантските услуги, които ще подпомогнат бъдещите предприемачи в бизнес планирането, предоставяйки разнообразни услуги и обучения.

Финансирането ще е за придобиване на материални и нематериални дълготрайни и краткотрайни активи за развитие на предприятията, на работен капитал за разширяване на дейността, както и за специфично професионално обучение на служителите. „Кредитите ще бъдат достъпни за много хора в България, които имат добри идеи, но няма кой да ги финансира. Ще подкрепим и млади хора или безработни, особено в районите с висока степен на безработица, там, където общината обикновено е единственият работодател. Считаме, че това би било добър инструмент за създаване на заетост“, коментира зам.-министърът на труда Зорница Русинова./sega.bg