Тест ще определя готовността на децата за първи клас – PernikToday.net

Стандартизиран тест ще определя готовността на децата от подготвителни групи в детските градини за постъпване в първи клас. Това гласи една от промените в наредбата за предучилищното образование, предложени от МОН.

Тестът може да се провежда в началото на годината при постъпване на детето в подготвителната група или в края на задължителната предучилищна подготовка. Целта му не е да служи за поставяне на оценка на децата или за вход в първи клас. Резултатите от диагностиката на училищната готовност ще служат само на учителите, за да могат да окажат адекватна подкрепа на детето в различните области на развитие, ако то се нуждае от такава, и да улесни прехода на децата от детската градина към училището, мотивират се вносителите.

И в момента учителите правят подобна оценка, но всеки преценява по какви критерии. Очаква се регламентирането на новия-стар тест да гарантира надеждна информация за учители и родители преди постъпване на детето им в първи клас. Резултатите от теста ще се въвеждат в националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование и ще са достъпни за бъдещите учители на детето./sega.bg