петък , 10 март 2017 г.
Начало / Общество / Съдът обяви за нищожна Наредбата за кучетата в Перник

Съдът обяви за нищожна Наредбата за кучетата в Перник

sad-sadebna-palata

Административният съд в Перник обяви за нищожна Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на животни-домашни любимци /кучета и котки/ и ограничаване на популацията на безстопанствени кучета на територията на община Перник. Това се казва в прессъобщение от ръководството на съда, разпространено до медиите.

Решението на магистратите по административно дело V374 от 2016 г. е от днес, 26 октомври 2016 г. То бе образувано по жалба на сдружение “Дай Лапа” против Наредбата за кучетата, както придоби публичност документът,  приета с решение № 175 от 18.05.2016г. на Общински съвет Перник по протокол № 7 от 18.05.2016г.

С решението си съдът обявява Наредбата за нищожна поради противоречие с нормите на чл. 2, ал. 1 и чл. 8 от Закона за нормативните актове. Мотивите на съда са, че оспореният акт е издаден  от орган без съответната компетентност, тъй като нито един специален закон не предоставя на Общински съвет – Перник правомощието да приеме тази наредба, както и поради факта, че  издаването на акта не е обусловено от необходимост от уреждане на обществени отношения, неуредени в съответни нормативни актове, тъй като обществените отношения, уредени в обжалвания акт са регламентирани в нормативни актове от по-висока степен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България  в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

Решението е публикувано на интернет страницата на Административен съд – Перник.

 

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *