Странни имейли съобщават за нереални дългове. Опит за измама или вирус? – PernikToday.net

сн. epis.bg

Странни имейли информират интернет потребителите за несъществуващи дългове и пораждат съмнения за пореден опит за измама или разпространение на вирус. Читатели сигнализират, че на електронните си пощи са получили съобщения, изпратени от японски потребител, но подписани с българско име. Pernik Today също получи такова писмо. В него, без да фигурира обръщение, на български език се посочва, че фирма на получателят е заявила услуги на стойност 2963 лв. Посочен е номер на договор, който пък е прикачен към писмото.

„Уведомяваме ви, че на 11/12/2016 с договор № 90255 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2369,00 лв.

Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер.

В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.  Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното погоре, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави,

Димитринка Дионова“

Имейлът, от който е изпратено писмото е:  „Dimitrinka Doinova“ (h-oota@samansa.co.jp)

В заключение получателите са заплашени, че ако не платят посочената сума, ще бъдат сезирани компетентните органи.   Писмото е изпратено и на хора, които никога не са имали регистрирани фирми. Прикаченият файл и японският имейл пък ги е усъмнило, че става дума или за вирус, който се разпространява, или за опит за измама.

Не отваряйте прикачените файлове, е съветът на опарили се.