Стоянка Мутафова представя в Перник автобиографичната си книга „Добър вечер, столетие мое“ – PernikToday.net

сн. Дарик

Примата на българския театър Стоянка Мутафова представя в Перник автобиографичната си книга „Добър вечер, столетие мое“. Събитието е утре, 17 април, от 19 часа в ресторант „Струма“. Входът е свободен.

Книгата е написана от дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева /Муки/, която придружава майка си в турнето й из страната. Авторката Муки много се вълнува за представянето в Перник, тъй като именно в тукашния театър е била актриса в продължение на доста сезони.

Луксозното томче е трети тираж за по-малко от половин година. Любимка на не едно и две поколения, 96-годишната госпожа Стихийно бедствие продължава да играе в няколко постановки. Едновременно с това пътува с екипа си усилено из цялата страна, за да представя последната си книга „Добър вечер, столетие мое“.

Родила се с недъг 
Малко хора знаят, че краката на Стояна са с Х-конфигурация. Това са най-нестабилните крака. Заради този недъг Атанас Петров не я взема в балета – голяма нейна мечта. „Това е недъг, с който съм се родила, и оправяне няма“, жалва се тя. Този проблем през годините й е създавал известни затруднения – много е падала. Затова на тези години много внимава и гледа винаги да има някой, за когото да се хване.

Прикривала любовниците на Коканова Стоянка и Невена Коканова били близки. Мутафова знаела за любовниците й. „Ама какво, защо да няма? Тя си беше любовчийка и даже не го криеше“, казва тя.

Главната й история била с Раде Маркович, през 1964 година. Обичала го страшно много, но знаела, че ако замине при него в Сърбия с кариерата й е свършено. Успяла да се пребори със себе си, пък нямала и смелост да напусне Любчо Шарланджиев. Поставила на първо място работата си – театъра и най-вече киното.

Кралицата на комедията никога не може да си прости, че се е върнала от Прага. Историята е много дълга и всеки, който иска ще я прочете в книгата й „Добър вечер, столетие мое“.